"Mala sirena" u četvrtak premijerno u Dječijem pozorištu Republike Srpske

B.P.
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Klasični tekst Hansa Kristijana Andersona provučen kroz žanr romantične komedije i dodatno obogaćen obrascima mjuzikla ključni su elementi predstave "Mala sirena", koja će u četvrtak u 18 časova premijerno biti odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Adaptaciju istoimene bajke radila je Biserka Kolevska, koja je u Banjaluci već postavila predstave "Tužni princ", "Čarobna frula", "Princeza na zrnu graška", "Vuk i sedam jarića u muzeju bajki" i "Odisej - San o povratku", a po riječima Ljiljane Labović Marinković, bugarska režiserka je postala zlatni simbol ovog kolektiva, koji je svojim požrtvovanim radom oplemenila cijeli teatar.

- Ponosna sam prije svega na sve članove ansambla i cijelog kolektiva Dečijeg pozorišta, koji su obavili nevjerovatan posao pripremajući dve predstave, čije premijere imamo u sedam dana, mislim na komade "Bio jednom jedan lav" prošle i "Male sirene" ove sedmice. Biserka Kolevska je znalački izabrala ansambl "Male sirene", koji je prevazišao sva očekivanja i doslovno živio na probama, radeći nekad po devet časova, uz redovna izvođenja repertoara, gdje je doslovno svako radio sve, da bi opravdali blistavu tradiciju nacionalnog teatra za djecu kroz novu premijeru Andersenovog klasika. Biserka je stvarno postala zlatni simbol Nacionalnog teatra za djecu, koja je svojom talentom, požrtvovanim radom i nesebičnim vođstvom oplemenila cijeli kolektiv pozorišta - rekla je Labović Marinković, koja je Kolevskoj u ime kolektiva darovala zlatnik Beli anđeo, kao dar za njen doprinos radu DPRS.

Umjetnički direktor ovog teatra Duško Mazalica istakao je da je novi komad zanimljiv žanrovski spoj, koji odstupa od prepoznatljivih Diznijevih verzija "Male sirene" u korist originalnog teksta.

- Srećan sam što smo uspjeli na scenu da postavimo "Malu sirenu", jednu od omiljenih bajki naše publike i jedan od najslavnijih komada Hansa Kristijana Andersena. Ovo je velika ljubavna priča o žrtvi koju svaka prava ljubav traži. Vrlo zahtjevan tekst, nimalo lak za adaptaciju, pa smo u dogovoru sa Biserkom odlučili da je postavimo kao romantičnu komediju, koja odstupa od "Diznijevih" verzija i bliža je originalnom tekstu Hansa Kristijana Andersena - rekao je Mazalica.

U predstavi igraju Aleksandar Runjić, Slobodan Perišić, Božana Bijelić, Aleksandar Blanić, Snežana Milidrag, Željko Milićević, Ana Anđelić, Dragana Ilić, Dragan Vučić i Đurđa Vukašinović, koja tumači ulogu Male sirene, a koja po njenim riječima predstavlja vrhunac njene karijere u DPRS u svakom pogledu.

- Kada je u pitanju "Mala sirena", mogu sigurno reći da je ovo najzahtjevnija uloga u mojoj karijeri. Ovom rolom podigla sam nivo vlastitih mogućnosti na sceni, jer osim klasične dramske uloge ova rola zahtijeva i lutkarstvo i scenski eksperiment sa plesom, muzikom i animacijom. Moram istaći ogromnu pomoć kolege Aleksandra Runjića, novog člana našeg kolektiva, koji tumači Princa, koji mi je pružio nesebičnu pomoć tokom proba, da bismo ispunili očekivanja režiserke i same postavke komada - rekla je Vukašinovićeva.

Scenografija, lutke i kostim su autorstvo Svile Veličkove, dugogodišnje saradnice režiserke Kolevske, koja je obavila impresivan posao, u jednostavnoj, ali funkcionalnoj i upečatljivoj scenografskoj postavci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana