Magični svijet Andžeja Sapkovskog

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Magični svijet Andžeja Sapkovskog

BEOGRAD - Franšiza “Vještac” jedna je od najpopularnijih u posljednjih nekoliko godina, a interesovanje za svijet o kojem govori samo je dodatni podsticaj stvaranju novog materijala inspirisanog pričom o Geraltu od Rivije.

Nakon ranije objavljenog serijala knjiga, prevođenog na mnoge svjetske jezike, nakon video-igara i trenutno aktuelne “Netfliksove” serije, za ljubitelje ovog fantastičnog svijeta u izdanju “Čarobne knjige” stigla je još jedna poslastica.

Ova izdavačka kuća objavila je prevod bogato ilustrovanog izdanja “Vještac - enciklopedija: Ilustrovan i dešifrovan univerzum Andžeja Sapkovskog”. Radi se o djelu koje je priredio francuski tvorac društvenih i video-igara Alen T. Pisegir s namjerom da u njoj napravi pregled univerzuma, ličnosti i stvorenja koje je stvorio Andžej Sapkovski.

- Ova enciklopedija je uvod u bogatu i složenu kosmogoniju, prožetu magijom, mitologijom, verovanjima i diplomatijom, donosi i portrete brojnih stvorenja koje Geralt susreće na svom putu, a među kojima su i upečatljivi bazilisk, kikimora, koščej, striga, viverna ili zojgl - navodi izdavač i dodaje da knjiga predstavlja jedinstven vodič namijenjen čitaocima, gledaocima i gejmerima.

Na početku djela nalazi se citat iz romana o vješcu Geraltu od Rivije, a autor u knjizi, uz sve detalje, nije otkrio važne zaplete vezane za likove da ne bi remetio uživanje onima koji nisu čitali knjige i koji tek treba da pogledaju seriju.

- Pre mnogo vekova Ard Gaet, Dveri Svetova, isplele su mrežu nevidljivih spona između različitih svetova. Samo oni koji su poznavali Haos i vladali njime mogli su da se posluže tom mrežom i da putuju od jedne do druge naseljive sfere. Tako su se Aeni, vilenjaci, iskrcali na kontinent sišavši sa svoje sedefne lađe, i tako su se susreli sa njegovim starosedeocima: patuljcima, gnomima, vranima i bobolacima. Pridošlice su naselile regiju, ali, uprkos sukobima, nije izbio rat. Mir i ravnoteža održavani su više od hiljadu godina. A onda se dogodila kataklizma poznata kao Konjkcija sfera. Taj događaj otvorio je različite vremenske pukotine između svetova, što je izazvalo nemerljive gubitke. Kroz te pukotine provukao se Haos i osvojio je univerzum u kom ranije nije postojala nikakva magija. Brojna čudovišta provukla su se između granica svetova - stoji u uvodnom dijelu knjige.

Djelo je sa francuskog jezika prevela Bojana Janjušević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana