"Lut fest": Promovisana knjiga Evite Bojkovac, izvedena lutkarska predstava ''O nježnosti''

Srna
"Lut fest": Promovisana knjiga Evite Bojkovac, izvedena lutkarska predstava ''O nježnosti''

ISTOČNO SARAJEVO- U okviru pratećeg programa 21. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta "Lut fest" danas je u ljetnoj učionici Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu promovisana knjiga poezije "Šta su lutke?", autora petnaestogodišnje Evite Bojkovac iz Dervente, dok su glumci Pozorišta lutaka Mostar izveli eksperimentalnu predstavu ''O nježnosti'', koju je režirala Ines Pašić.

"Ova divna knjiga predstavlja svojevrsnu pjesmaricu ''Lut festa'', jer je naša draga Evita, kao veoma mladi autor, igrajući se sa lutkama i prateći lutkarske predstave na Festivalu, izmaštala predivne pjesmice posvećen upravo ''Lut festu", rekao je Srni direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, u Evitinim pjesmama, kao i na lutkarskim predstavama, veoma lako se mogu doživjeti scenografija, kostimi, kao i žive lutke.

"U ime onih koji će čitati ovu knjigu, maštati i oživljavati lutke, hvala Eviti za zadovoljstvo koje nam je pružila, za dobrotu, radost i smijeh naše djece", ističe Mitrić.

Evita Bojkovac rođena je 2005. godine u Derventi gdje živi, školuje se i piše pjesme.

Osim poezije, bavi se muzikom, crtanjem, slikanjem, kao i pisanjem kratkih priča.

Svojom prvom zbirkom pjesama "Leptirova čajanka" predstavila se javnosti 2016. godine, da bi već naredne godine objavila zbirku pjesama "Ružičasto sunce i plavi mjesec", za koju je dobila plaketu rodonačelnika književne kritike dječije literature "Sima Cucić" u Novom Miloševu.

Treću zbirku objavila je pod imenom "Kompozitor mjesec", četvrta se zove "Leptir slikar" i peta je "Šta su lutke?", čiji je izdavač "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva.

Najnovija zbirka nosi naslov "Brod po imenu mašta" i trebalo je da bude promovisana na oktobarskom Beogradskom sajmu knjige, koji je otkazan zbog epidemije virusa korona.

S druge strane, glumci Pozorišta lutaka Mostar izveli su u takmičarskom dijelu programa 21. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta "Lut fest" u Istočnom Sarajevu eksperimentalnu predstavu "O nježnosti", koju je režirala Ines Pašić.

"Predstava ''O nježnosti'' splet je scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o kome i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune malih i velikih sukoba i protivrječnosti humoristične i poetske prirode", rekla je Srni nakon sinoćnje predstave izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić–Štifanić.

Svi ti momenti, ističe ona, iako različiti, imaju nešto zajedničko, jer je nježnost način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi.

Prema njenim riječima, to je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo.

"Otkriti moć nježnosti i svu njenu duhovnu snagu, posebno je iskustvo koje mijenja svijet mijenjajući shvatanje o njemu. Pretočiti tu ideju u scensku igru je izazov koji predstava žO nježnostiž želi istraživati i podijeliti sa publikom", navela je Štifanićeva.

Juče je održan i Zum onlajn master klas "Lutkarstvo u vrijeme Kovida", koji su vodili poznati režiseri i profesori lutkarstva iz Bugarske Bonjo Lungov i Konstantnin Karakostov.

U prigodnoj video-poruci oni su iskazali veliko poštovanje i podršku organizatorima "Lut festa", ističući da je to veliki i jedinstven poduhvat, koji u vrijeme epidemije virusa korona traži izuzetnu hrabrost, energiju, strpljenje i kreativnost.

Bugarski autori su naglasili da se čak ni mnogo veće države i pozorišne kuće i institucije ne usuđuju se na organizaciju festivala u ovo krizno vrijeme, zbog čega direktor Festivala Vitomir Mitrić i njegovi saradnici zaslužuju najiskrenije čestitke i pohvale za svoj trud i pregalaštvo.

Ova dva čuvena bugarska autora, koji su ranije bili i članovi stručnog žirija "Lut festa", prikazali su i nekoliko video-radova svojih studenata sa lutkarske akademije u Sofiji, koji su svoje lutkarske predstave /etide/ kreirali u svojim domovima u vrijeme izolacije zbog kovida 19.

U takmičarskom dijelu programa večeras u 18.00 časova biće održana predstava "Crvenkapica i vuk" u izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica, a u pratećem programu za danas je planirana promocija knjige "Šta su lutke", autora Evite Bojkovac, kao i "Lutkarski piknik pod maskama" u amfitetaru "Beli vuk" na Tvrdimićima.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada predviđena je sutra, nakon izvođenja lutkarske predstave "Kuku, Todore", koju izvodi Dečije pozorište Subotica.

Predstava počinje u 11.00, a ceremonija zatvaranja festivala u 12.00 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ova predstava u popodnevnim časovima, od 16.00 do 17.00 časova biće odigrana i u Zvorniku.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana