“Ljubav vinopojca” u stihovima

A. G.
“Ljubav vinopojca” u stihovima

BANjALUKA - Poetska zbirka “Ljubav vinopojca” Zdravka Miovčića, objavljena u izdanju Centra za srpske studije, donosi poeziju posvećenu piću bogova - vinu, ali i strastvenim ljubiteljima ovog pića.

Ovu zbirku pjesama čine ciklusi “Vinske večeri”, “Zemlja vina”, “Vinske slike”, “Lirika vina” i “Vinski venac”, među kojima su se smjestile pjesme “Žedni lirike”, “Ulovljeni”, “Kapca Hercegovine”, “Međurječje”, “Metafizički podrum”, “U bašti sljezove boje”...

- U ovu knjigu se može ući kao što bi se zakoračilo na neku ljetnju kafansku terasu kojom bi trebalo da se završi svijet, kako je to zapisao jedan francuski književnik, valjda Žid, ako se dobro sjećam pričanja našeg dobrog profesora Branka Milanovića, jednog od posljednjih plemenitih hedonista, Bog da mu dušu prosti - zapisao je o Miovčićevoj knjizi prof. dr Ranko Popović. 

On primjećuje: “Da nije putovao i pio, pjesniku ove knjige ne bi se dali ovakvi stihovi niti bi njene strofe zračile toplinom vina i južnog neba”.

- Da nije bio vinopija ne bi bio ni vinopojac. (Ne velim da ne bi pisao, ali sigurno nešto drugo i drugačije, nešto što bi ga se - što bi se nas - svakako manje doticalo) - piše Popović. 

Podsjeća da su i pjesnici trezvenjaci (ili umjerenjaci) često uspijevali da dopru do tajne vina.  

- Najveća je stvar, među ljudima, biti u nečijem hljebu i vinu! Meni se nekako čini da je pjesnik ove knjige oduvijek bio u svim mojim vinima. A o tome da i mene ime u njegovim vinima, najbolje svjedoče ove pjesme. Dobro je ljekovito prolaziti kroz njih, kao što bi čovjek prošetao među čokoćem vinograda. Dobro je u zaklonu ove knjige. Toplo je u njoj. Od vina, od ljubavi, od ljudskog daha, od sunca južnog neba... Jamčim to kao njen prvi čitalac, az grešni vinopija - piše Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana