Legendarni srpski fanzin “Emitor” stigao do 500. broja: Pregled istorije srpske fantastike

Priredio: Branislav Predojević
Legendarni srpski fanzin “Emitor” stigao do 500. broja: Pregled istorije srpske fantastike

BEOGRAD - Legendarni srpski fanzin društva “Lazar Komarčić” na temu naučne fantastike “Emitor” objavio je svoj 500. broj, tačno 42 godine nakon pokretanja.

Jedan od najdugovječnijih fanzina  u Evropi pokrenut je davne 1981. godine, pod uredničkim vođstvom Bobana Kneževića uz ekipu saradnika koju su tada činili Zoran Živković, Radmilo Anđelković i Vladimir Vesović. Svi oni ostavili su izuzetan trag u istoriji srpske fantastike, a u slučaju Živkovića možemo govoriti i o svjetskim razmjerama, pošto je riječ o jednom od najprevođenijih srpskih pisaca današnjice.

Među autorima koji su svojim tekstovima, pričama i grafičkim prilozima popunjavali stranice fanzina, nebrojeno je onih koji su kasnije stasavali u vrhunske stvaraoce i važne činioce srpske kulturne scene.

Jubilarno izdanje jednog fanzina sa ovakvom istorijom i značajem dobilo je poseban tretman. Želja uredništva bila je da 500. broj bude urađen na reprezentativan način i da se u ovom posebnom izdanju predstavi presjek dosadašnjih aktivnosti kako u vezi sa samim fanzinom tako i sa funkcionisanjem Društva “Lazar Komarčić”.

U ovom broju objavljeno je sedam kratkih priča nekih od najpoznatijih domaćih autora fantastike (Goran Skrobonja, Adrijan Sarajlija, Pavle Zelić, Miloš Petrik, Zoran Nešković, Boško Martinović, Milan Peca Popović), prikaza i eseja (Ilija Bakić, Tijana Tropin, Miloš Jocić, Ratko R. Radunović, Goran Skrobonja, Aleksandar Manić), a posebna pažnja posvećena je istoriji Društva “Lazar Komarčić” u tekstovima o bogatom tribinskom programu i klupskim književnim konkursima. Oba potonja priloga potpisuje urednik Miodrag Milovanović, koji kaže da bi ovo bila nemoguća emisija bez starih saradnika.

- Prvi (tekst) sadrži praktično spisak svih sastanaka ovog društva do kojih sam uspeo da dođem korišćenjem svih mogućih i nemogućih izvora. Veliku zahvalnost dugujem Aleksandru B. Nedeljkoviću, koji je vredno beležio utiske sa sastanaka društva u proteklih četrdesetak godina i čiji arhiv predstavlja pravo blago za buduće izučavaoce popularne kulture na našim prostorima, koju svakako treba sačuvati za buduće generacije - rekao je Milovanović.

Spisak je obogaćen fotografijama sa sastanaka koje reprezentuju duo dešavanja, a drugi prilog posvećen je istoriji internih konkursa društva tokom osamdesetih godina prošlog vijeka.

- Pokušao sam da dođem do što većeg broja informacija o učesnicima i pričama, kao i o podacima gde su pojedine priče kasnije objavljene. Iz priloženog se vidi da su mnogi danas vodeći pisci žanrovske književnosti svoje prve korake imali na ovim konkursima - kazao je Milovanović.

Od pokretanja fanzina protekle su 42 godine, a jedan od važnijih momenata zabilježen je 2004. godine, kada je na evropskoj naučnofantastičnoj konvenciji “Eurokon”, održanoj u Plovdivu, “Emitor” osvojio prestižno priznanje za najbolji časopis te vrste na Starom kontinentu.

Narudžbe

Naslovnu ilustraciju 500. broja “Emitora” uradio je proslavljeni strip umjetnik i animator Aleksa Gajić. Fanzin sadrži 270 strana, a cijena izdanja je 1.000 dinara. Naručivanje se može izvršiti preko “Fejsbuk” stranice Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” ili i-mejl adrese [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana