Kustos istoričar Danko Mihajlović za “Glas” povodom godišnjice Muzeja Stare Hercegovine: Decenijama čuvari blaga fočanskog kraja

Ilijana Božić
Kustos istoričar Danko Mihajlović za “Glas” povodom godišnjice Muzeja Stare Hercegovine: Decenijama čuvari blaga fočanskog kraja

FOČA - Muzej Stare Hercegovine u Foči 65 godina čuva od zaborava kulturno i istorijsko blago ovog dijela Republike Srpske s ciljem očuvanja identiteta srpskog naroda.

Ulaskom u ovaj muzej vraćamo se u daleku prošlost seoske i varoške kuće s početka 20. vijeka u Foči. Ispred nas je stara narodna nošnja, drvena kolijevka, koperdeke, libade, mangali, toke i posuđe od drveta i gline koji nam dočaravaju kako su živjeli i kako su se nosili stari Hercegovci, ali nam pokazuju i autentičnost zanatske izrade i ukrašavanja predmeta.

Sačuvana rimska uljana svjetiljka za koju kažu da se koristila  tokom drugog i trećeg vijeka nove ere svjedoči o rimskom dobu u Foči, a  fotografije na kojima je ovjekovječen trenutak izgradnje mosta preko Drine u Brodu kod Foče, ali i dolazak prvog voza u ovaj grad čuvaju važne trenutke od zaborava.

Muzej Stare Hercegovina osnovan je trećeg februara 1956. godine odlukom tadašnjeg narodnog odbora opštine Foča, a kako je kustos istoričar Danko Mihajlović istakao za “Glas Srpske” ova ustanova je nekoliko puta mijenjala ime.

- Nosio je ime Zavičajni muzej, Muzej Jugoistočne Bosne, te Muzej fočanskog perioda NOB-a, da bi 1998. godine dobio današnji naziv. Mijenjanje imena bilo je u skladu sa sistemima u kojima je muzej postojao i radio - objasnio je Mihajlović.

Istakao je da je u doba socijalizma muzej imao ulogu da promoviše ideologije socijalističkog sistema odnosno partizanskog pokreta.

- Od 1998. godine Muzej Stare Hercegovine je jedna od ustanova u muzejskoj mreži RS čiji je zadatak da čuva kulturnu prošlost fočanskog kraja. Riječ je o malom muzeju koji posjeduje preko 3.000 različitih predmeta, dokumenata i fotografija koji svjedoče o prošlosti ovog kraja - ispričao je Mihajlović.

Dodao je da eksponati koji su izloženi u muzeju obuhvataju širok period, koji seže od praistorije do posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Među izloženim predmetima najstarija je grupa koja potiče iz antičkog perioda, a radi se o antičkim posudama i nakitu koje su koristili romanizovano stanovništvo koje je živjelo na prostoru naselja Ustikolina u Foči. To su uglavnom slučajni arheološki nalazi koje su naši sugrađani nalazili i poklanjali muzeju - naveo je Mihajlović.

Prema njegovim riječima svi prikupljeni predmeti svjedoče da je fočanski kraj bio nastanjen od praistorijskog vremena.

- Ipak, u muzeju dominira građa iz perioda Drugog svjetskog rata o ključnim događajima u razvoju Narodnooslobodilačkog pokreta, u čemu je Foča imala značajnu ulogu. Posjedujemo i fototeku u kojoj čuvamo veliki broj fotografija, ali i arhivsku građu. Tu je i stručna biblioteku koja čuva objavljene istorijske izvore te stručne časopise - kazao je Mihajlović.

Naglasio je da je najveća i najstarija postavka “Fočanski period NOB-a”, te da ona pokazuje zbivanja iz takozvane Fočanske republike u periodu od 20. januara do 10. maja 1942. godine kada je Foča bila centar šire partizanske slobodne teritorije.

- Ova izložba je zanimljiva jer od 1977. nije mijenjana, ali i zato što pokazuje naličje totalitarnog režima kakav je bio komunistički. Važna je i postavka “Dr Risto Jeremić” koja govori o najznačajnijoj ličnosti Foče.  Risto Jeremić je bio ljekar i jedan od inicijatora i osnivača Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosveta”- naveo je Mihajlović.

Naglasio je da Muzej Stare Hercegovine danas posluje i radi u skladu sa epidemiološkim mjerama.

- Muzej radi na prikupljanju i stručnoj obradi artefakata, arhivske građe i fotografija koje naši sugrađani redovno donose. Tokom pandemije u muzeju je povećan broj istraživača, koji rade doktorate i stručne studije - istakao je Mihajlović i dodao da je u planu modernizacija pojedinih postavki kako bi bile aktuelne i u sadašnjem vremenu.

Prema njegovim riječima gorući problem muzeja je nedostatak centralnog grijanja, zbog čega planiraju da se obrate nadležnim institucijama kako bi obezbijedili normalne uslove za rad.

Stalne postavke

Mihajlović je istakao da se u izložbenom dijelu muzeja može pogledati pet stalnih postavki.

- To su etnografska, “Foča u prošlosti”, “Fočanski period NOB-a”, “Dr Risto Jeremić” te izložba “Foča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”. U muzeju je smještena i spomen-soba palim borcima i civilnim žrtvama iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata – navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana