Kustendorf: Zlatno jaje izraelskom ostvarenju ''Pismo svinji'' Tal Kantor

Tanjug
Foto: Kustendorf, Fejsbuk

MOKRA GORA - Izraelskom ostvarenju “Pismo svinji“, rediteljke Tal Kantor pripalo je ''Zlatno jaje'' za najbolji film na zatvaranju 16. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala ''Kustendorf''.

 

Kantor donosi priču o preživjelom iz holokausta koji čita pismo napisano svinji koja mu je spasila život, a učenica slušajući njegovo svjedočenje tone u san u kome se suočava sa pitanjima identiteta, kolektivne traume i ekstremima ljudske prirode.

-Ovo je velika čast. Neverovatno je što sam ovde da podijelim ovaj film sa vama koji dolazi iz dubine moga srca, bila je privilegija ovih dana biti na Kustendofru i slaviti umjetnost, film, interakciju i dijalog - rekla je Kantor.

„Srebrno jaje" otišlo je u ruke Dulma Purev - Očev iz Mongolije za film „Snijeg u septembru“, a „Bronzano jaje“ za film „Afrikata“ Ane Đimeši iz Mađarske.

Nagrada „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju pripala je Evanu Maragkoudakisu, direktoru fotografije grčkog filma „Na Kserksovom tronu“.

Specijalna nagrada otišla je u ruke Aleksandre Lazarovski za film „Više od života“ (Srbija/Francuska), nagrada za najpoetičniji film uzbekistanskom ostvarenju „Kaseta“ Temura Muratova, dok je nagrada publike otišla Hamidrezi Gasemi iz Irana za „Povjetarac“.

Jednom od najvećih savremenih srpskih dramskih pisaca Dušanu Kovačeviću dodijeljena je nagrada „Drvo života“ za buduća ostvarenja.

-''Drvo života'' kao nagrada ima dvojako značenje, prvo za dugogodišnji rad u svetu filma, a drugo je za budući film, što je lepa obaveza i nada da ćete možda još nešto uraditi, ako vas dobri Bog pogleda - rekao je Kovačević nakon dodjele nagrade i omaža koji mu je odat prikazivanjem najupečatljivijih scena iz njegovih ostvarenja.

Zatvarajući festival, Emir Kusturica je podsjetio da je Kustendorf zatvaran na različite načine sa „doviđenja, kako ste“ ili „ne bih vas više zadržavao“, ali da se u sadašnjoj situaciji u svijetu treba pozdraviti ''sa željom''.

-U današnjem svetu se o slobodi sve ređe priča. Jedan od razloga zašto je festival imao slogan „Umetnost iznad svega“ je zato što je umetnost oduvek izražavala slobodu. Sloboda se izgubila ne samo iz rečnika, već iz ljudskog života, a ja vas sve molim izgovarajući stare reči „ne bih vas više zadržavao“, mislite na slobodu i tragajete za tom izgubljenom slobodom koja je u proteklim vekovima nestala iz naših života - kazao je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana