Kulturni život Semberije čeka bolje dane

Ljiljana Aleksić
Kulturni život Semberije čeka bolje dane

BIJELjINA - Pandemija virusa korona značajno je uticala na kulturni život Semberije pa i pored ambicioznih planova za ovu godinu kulturne ustanove su morale da obustave veliki broj manifestacija.

Direktorica Centra za kulturu “Semberija” Slađana Lekić za “Glas Srpske” je istakla da nisu održali ni trećinu planiranih manifestacija za ovu godinu.

- Kada su mjere popustile mi smo pokušali da se reorganizujemo, ali sve je bilo jako teško bez obzira na našu volju i želju da nastavimo sa radom. U januaru i februaru uspjeli smo da organizujemo sadržaje prema programu i onda smo tek u septembru, u saradnji sa Gradskom upravom, organizovali nekoliko aktivnosti u okviru Evropske sedmice mobilnosti kao što su kabare na krovu Centra za kulturu i dječje predstave - rekla je Lekićeva.

Naglasila je da tokom ljeta nisu održane tradicionalne manifestacije čiji je organizator ova ustanova.

- Nažalost nismo uspjeli da održimo “Ljetnu scenu”, a nije bilo moguće ni da u martu održimo Festival “Dani komedije”, koji je naša najznačajnija manifestacija. Pokušali smo na sve načine da organizujemo ovaj festival. Budući da su sve ulaznice bile rasprodate odlučili smo da ga organizujemo u toku godine na bilo koji način, jer je i publika željela da pogleda te predstave. Mali broj ljudi je želio da vrati ulaznice, jednostavno su sa nama čekali povoljniju situaciju - navela je Lekićeva.

Dodala je da su planirane četiri predstave iz Beograda te da je bilo teško uz epidemiološke mjere organizovati dolazak glumaca u Bijeljinu.

- Ipak uspjeli smo da u pomjerenim terminima, od 16. oktobra do decembra,  organizujemo tri  predstave, jedino je “Atelje 212” otkazao gostovanje - kazala je Lekićeva.

Prema njenim riječima bijeljinska publika je pokazala veliko razumijevanje za trenutnu situaciju.

- Bijeljinci su željni da se relaksiraju uz pozorište i na trenutak zaborave probleme koji nas okružuju. Nisu se bunili, zvali su i čekali razvoj situacije - ispričala je Lekićeva.

Objasnila je da će tokom decembra biti organizovana i jedna dječja predstava.

- Trebalo bi da 14. decembra organizujemo predstavu za naše najmlađe. Riječ je o komadu “Cvrle i Mrle” pozorišta iz Beograda, što je zapravo novogodišnja verzija.  Nažalost, ove godine je sve drugačije, Centar za kulturu je povodom novogodišnjih praznika vrvio od mališana. Ništa od toga neće biti, ali ostaje nam da se nadamo boljim vremenima - zaključila je Lekićeva i dodala da je plan i program rada za iduću godinu napravljen te da će bijeljinska publika, ukoliko sve bude u redu, uživati u raznolikim sadržajima.

Pandemija virusa korona nije štedjela ni Muzej “Semberije” te je spriječila organizaciju brojnih kulturnih sadržaja i smanjila broj posjeta.

Prema riječima direktora Muzeja “Semberije” Momčila Koprivice ipak su uspjeli da realizuju određene sadržaje.

- Renovirali smo arheološku salu, urađeno je osvjetljenje muzeja, kompletna zgrada pokrivena je video-nadzorom, realizovan je i projekat uređenja muzejske biblioteke, a izloženi su i eksponati koji su bili u depou muzeja. Pedeseta godišnjica muzeja obilježena je skromno,  izložbom “Vremeplov Bijeljine” i promocijom knjige “Izvodi iz dnevnika 1961 - 1983” - objasnio je Koprivica i dodao da je prošle godine Muzej “Semberije” zabilježio  više od 7.000 posjeta, a da će ove godine taj broj biti ispod 5.000.

Biblioteka “filip višnjić”

Bez obzira na epidemiološku situaciju ova godina bila je dobra za NB “Filip Višnjić” u Bijeljini.

- I ovu godinu ćemo završiti sa rekordnim brojem članova, što je pokazatelj da naši sugrađani vole da čitaju i da se intelektualno uzdižu i nadograđuju, posebno u ovom vremenu kada je druženje sa knjigom od posebne važnosti - rekli su nadležni u ovoj ustanovi i dodali da biblioteka ima 10.175 članova i  oko 201.000 posjeta godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana