Kultna horor zbirka “Gluvo doba” Ninoslava Mitrovića dobila strip adaptaciju: Strava i užas iz narodnih predanja

Branislav Predojević
Kultna horor zbirka “Gluvo doba” Ninoslava Mitrovića dobila strip adaptaciju: Strava i užas iz narodnih predanja

BANjALUKA - Udruženje ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”, izdalo je strip adaptaciju kultne zbirke priča strave i užasa “Gluvo doba”, književnika Ninoslava Mitrovića.

Ovo vrhunsko izdanje nastavlja izdavačku politiku udruženja, velikim dijelom okrenutu prema domaćim autorima i domaćim temama, ali za razliku od adaptacija književnih klasika poput Petra Kočića i Alekse Šantića, ovaj put strip autori okupljeni oko “Devete dimenzije”, bavili su se autorom mlađe generacije i žanrovskom književnošću, što je po riječima Zorana Pejića, predsjednika udruženja krajnje logičan slijed događaja.

- Pojava ove vrhunske knjige, sada već davne 2012. godine, bila je potpuno iznenađenje kako za sve ljubitelje horora i vrhunske literature u regionu, tako i za članove “Devete dimenzije”, pošto smo bili oduševljeni kvalitetom, atmosferom i emocijom Mitrovićeve proze inspirisanim srpskom mitologijom, a da bude bolje, napisao je neko iz našeg okruženja, o čijem radu nismo imali pojma. Tokom promocije naših izdanja upoznali smo Ninoslava, počeli smo brzo sarađivati i kada je stiglo vrijeme da uradimo zajednički projekat nismo previše razmišljali - kaže Pejić, dodajući da je od ideje do realizacije proteklo i previše vremena, ali da se čekanje više nego isplatilo.

Ninoslav Mitrović, glavni krivac za ovo izdanje, iskreno priznaje kako nije očekivao da će jednog dana dočekati strip verziju svoje knjige, ali da, nakon odrađenog posla ima samo riječi pohvale i da je ponosan na urađeni posao.

- Družeći se sa autorima iz “Devete dimenzije”, na nekim zajedničkim promocijama predložio sam im da zajedno uradimo stripove po djelima nekoliko majstora horor žanra, ali je Predrag Ikonić imao bolju ideju, tačnije, predložio mi je da oni urade strip album “Gluvo doba”, po motivima mojih priča. Nisam se puno dvoumio, niti otimao, jer iza strip autora iz ove ekipe stoje stotine urađenih stripova, te veliko čitalačko, autorsko i izdavačko iskustvo. Bio sam siguran da su moje priče u dobrim rukama - kaže Mitrović, dodajući da je krajnji rezultat udahnuo novi život njegovoj prozi.

- Počastvovan sam i uzbuđen što je “Gluvo doba”, ponovo ugledalo svjetlost dana, ovaj put u novom ruhu. Svaki od autora koji je radio na ovom albumu udahnuo je novi život u riječi, ispričavši nanovo svaku od mojih priča olovkom i tušem, vlastitim stilom, spretno i majstorski. Od 2012 godine, kada je knjiga “Gluvo doba”, prvi put izašla pred čitaoce situacija se nije mnogo promijenila. I dalje nema mnogo knjiga inspirisanih narodnim predanjima, ne samo horora, već i drugih žanrova. Stripova takve tematike još manje. Zato je ovaj strip album jedinstven i dragocjen - rekao je Mitrović.

Album je objavljen u B5 formatu, tvrdog uveza na 350 strana i sadrži ukupno devet priča, uz predgovor koji je specijalno za ovo izdanje napisao sam autor knjige.

Autorski tim

Kompletno izdanje čine strip priče “Zavjet”, “Bdijenje”, “Noćna zvona”, “Crna bilježnica”, “Vodeničar”, “Lorgo”, “Nevjesta”, “Kumin dar” i “Izba na kokošijim nogama”.

Na samom zadatku adaptacije radila je crtačka ekipa u sastavu Predrag Ikonić, Jovan Bratić, Ana Karan, Desimir Miljević, Borislav Maljenović, Goran Lojpur, Milan Mladić, Zdravko Knežević, Srđan Vranješ i Sabahudin Muranović Muran. Urednik izdanja je Predrag Ikonić, dok je naslovnu stranu maestralno odradio Dejan Šijuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana