KUD "Foča" konačno dobio svoju kuću

Srna
Foto: Srna

FOČA - Kulturno-umjetničko društvo "Foča" uselilo je u novoizgrađene prostorije u potkrovlju Omladinskog sportskog centra i nakon 11 godina postojanja više nije podstanar.

U okviru rekonstrukcije Omladinskog sportskog centra, poznatijeg po starom nazivu "Partizan", opština Foča je nadogradila jedan sprat za potrebe KUD-a, a prethodno je riješila i dugogodišnji problem zagrijavanja prostorija uvođenjem centralnog grijanja na pelet.

Članovi KUD-a Foča sada imaju mnogo bolje uslove za rad, na raspolaganju im je velika prostorija za probe površine 180 kvadratnih metara, uz prateće prostorije za presvlačenje i mokri čvor, a uz bolje uslove za rad znatno će smanjiti i troškove, jer više neće morati da plaćaju kiriju.

Načelnik opštine Milan Vukadinović istakao je da je KUD "Foča" konačno dobio svoju kuću, te da je to zaslužio jer okuplja 250 članova.

"I u narednom periodu nastavićemo da ostatak prostorija opremimo i privedemo namjeni. Takođe, okolinu Sportskog centra žPartizanž želimo da uredimo na najbolji način da mogu da se održavaju mini koncerti, da naša omladina to koristi za svoje potrebe", rekao je Vukadinović.

Predsjednik Upravnog odbora KUD-a "Foča" Spomenko Stojanović zahvalio je opštini što im je omogućila da dobiju odlične uslove za rad.

"U ime svih članova KUD-a zahvaljujem prethodnom načelniku Radisavu Mašiću koji je uvažio potrebe za konačnim smještajem Društva, da se pri rekonstrukciji sportske sale uradi nadogradnja, kao i sadašnjem načelniku Milanu Vukadinoviću koji je to doveo do kraja. KUD je konačno dobio svoje prostore i siguran sam da će rijetko koje Društvo u Srpskoj imati bolje uslove za rad", istakao je Stojanović.

On je dodao da će KUD od sada moći više sredstava da ulože u opremu i nošnju.

Član KUD-a "Foča" Saša Stanić kaže da su dobijanjem novih prostorija dobili krila za još bolji rad, te je pozvao sve koji vole kulturu i tradiciju da tu nađu svoj prostor za rad.

"Društvo je za sve njih otvoreno. Do sada smo imali prostor za igru deset sa sedam metara, a sada je to devet sa 20 metara, što zadovoljava sve naše potrebe i sve sekcije", naveo je Stanić.

U KUD-u "Foča" redovno izvode probe i uvježbavaju nove koreografije, željno iščekujući da se steknu uslovi za nastupe, zbog kojih, kako ističu, i postoje. Trenutno imaju 250 članova razvrstanih u sedam folklornih ansambala i dva narodna orkestra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana