Krstivoje Ilić, pjesnik i dobitnik nagrade “Stražilovo”: Put velike poezije ka visinama nezaustavljiv

Danko Kuzmanović
Krstivoje Ilić, pjesnik i dobitnik nagrade “Stražilovo”: Put velike poezije ka visinama nezaustavljiv

Banjaluka - Nedavno sam govorio kako je divno što se jedno vrhunsko priznanje zove “Stražilovo”. Stražilovo je čudo. Stražilovo su svi oni visovi kojima idemo pred vrata tvorca. Srećan sam što sam dobio ovu nagradu.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” pjesnik Krstivoje Ilić koji je ovjenčan nagradom “Stražilovo”, koja je ove godine u “Brankovom kolu” uvedena za cjelokupan pjesnički opus.

Predsjednik “Brankovog kola” i žirija ove nagrade Nenad Grujičić je kazao da je Krstivoje Ilić jedan od najizrazitijih savremenih srpskih  pjesnika “stražilovske linije pjevanja”, te nastavljač Brankove lirike i jezika.

Ilić je ispričao kakav je njegov odnos prema poeziji Branka Radičevića.

- Moj odnos prema Branku Radičeviću je do te mere ličan, a u trenucima do suza ličan. Lako je bilo pisati veliku poeziju velikim evropskim pesnicima koji su imali pesnički jezik u svojoj kulturi. A Branko, naš divni, tužni Branko, morao je da stvara jezik. Iz tog “ništa” je prešao u besmrtne stihove. Ja obožavam Branka. Ja sam imao svađe, u smislu odbrane poezije, kada su govorili da je trebalo da ide više, ali trebalo je odraziti taj jezik do koga se teško došlo. Moj odnos prema Brankovom jeziku je kao odnos prema mitološkom vremenu, kao odnos Orfeja prema prvom pevanju. Kažem mitološkom, ali on je postojao. Bio je kraljević tu iz našeg komšiluka - rekao je Ilić.

Ilić je prokomentarisao i Grujičićevu opasku da je pjesnik stražilovske linije pjevanja.

- To je prvo veliko srpsko pevanje. Danas vidimo, kada je Brankova poezija dobila svoju muziku, do koje mere su to divni stihovi. Ja sam srećan što sam Srbin, ne zbog politikantstva, nego što sam Srbin kao i Branko što je bio. Volim što pripadam stražilovskoj liniji. Mi koji se zaklinjemo i umiremo sa radošću poezije, za nas je svaki grob velikog srpskog pesnika stražilovsko uzvišenje. Svi mi umiremo na Stražilovu - kazao je Ilić.

U obrazloženju nagrade stoji da je Ilićevo djelo dokaz da je poezija univerzalna i nadvremena disciplina u stvarnosti živoga pjesnika, neugasivi lični pečat bića i talenta u erosu jezika, kao i duhovna svjetlost bez premca i kraja.

Pjesnik nije pesimističan prema današnjoj poeziji, i tvrdi da će najveća uvijek naći put ka visinama i da će to neko prepoznati.

- Velika poezija se ne može zaustaviti u svom putu ka visinama, ka vratima, ka vrtu stvoritelja. Nikako. Kada veliki pesnik stigne gore i kada ga Gospod pita: “Jeste to Vi Branko, jeste to Vi Crnjanski? Uđite. Dobro došli”. Velika srpska poezija živeće duže od srpstva. Civilizacije su varljive, ali ono najljepše što su dale živi - istakao je Ilić.

Ovogodišnja nagrada “Stražilovo” svečano će biti  uručena na Stražilovu 7. septembra, kod “Brankovog čardaka”,  pored spomenika Branku Radičeviću, na 48. “Brankovom kolu” koje će trajati od 6. do 16. septembra u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, u znaku 195. godišnjice rođenja Branka Radičevića.

Nova knjiga

I u 81. godini života pjesnik se ne predaje, tako da sprema novu knjigu poezije.

-  Upravo završavam jednu novu knjigu koja se zove “Besmrtne molitve”. Posvećena je uglavnom Kosovu, ali i svim mukama našeg naroda. Pitaju me prijatelji: “Pa kako to, Krstivoje, pa besmrtne molitve, zar postoje smrtne?”, a ja kažem da Srbin najviše moli za smrt - objasnio je Ilić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana