Kragujevac: Antiratna manifestacija ''Veliki školski čas" biće održana uz preventivne mjere

Srna
Kragujevac: Antiratna manifestacija ''Veliki školski čas" biće održana uz preventivne mjere

BEOGRAD- Grad Kragujevac i Spomen-park "Kragujevački oktobar" apelovali su da građani zbog trenutne epidemiološke situacije i propisanih mjera sutra ostanu kod kuće i tradicionalnu antiratnu manifestaciju "Veliki školski čas", koja se organizuje u znak sjećanja na oko 3.000 civila strijeljanih u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine proprate u direktnom televizijskom prenosu.

Manifestaciji na platou ispred spomenika "Streljanim đacima i profesorima" prisustvovaće samo predstavnici grada Kragujevca, manji broj zvanica i 20 učenika Prve kragujevačke gimnazije.

Na ovogodišnjem Velikom školskom času biće izvedena drama makedonskog pisca Venka Andonovskog "Izrešetane duše" u režiji Jane Maričić, saopšteno je na sajtu grada Kragujevca.

Večeras će u Muzeju "21. oktobar" biti održano tradicionalno "Bdenje" na kome će o knjizi "Izrešetane duše" govoriti autor Venko Andonovski i recenzent Mirko Demić.

Fašistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika njemačkog Vermahta, strijeljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana