Kompakt-disk "U vreme ono..." Asima Sarvana i arhimandrita Timoteja promovisan u Banjaluci: Muzika spaja tradiciju i duhovnost

Milanka Mitrić
Kompakt-disk "U vreme ono..." Asima Sarvana i arhimandrita Timoteja promovisan u Banjaluci: Muzika spaja tradiciju i duhovnost

BANjALUKA - Promocija muzičkog albuma pod nazivom "U vreme ono..." Asima Sarvana i arhimandrita Timoteja, održana je u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra

Iguman manastira Vaznesenje (Ovčar Banja) i Asim Sarvan udružili su ideje i snimili album na kojem se nalazi deset kompozicija.

- Meni je drago što sam ponovo poslije oko godinu dana u Banjaluci. Ovo je moj zavičaj. Ovaj put je povod naš novi kompakt. Arhimandrit Timotej i ja udružili smo snage i uspjeli da objavimo album. Izrodila se lijepa saradnja. Bilo je naporno doći do realizacije ovog projekta, ali se isplatilo. Drago nam je što smo u prilici da kompakt-disk predstavimo banjalučkoj publici i svima onima koji se interesuju za tradiciju i kulturu, muziku i duhovnost. Mi to spajamo - kazao je Asim Sarvan, koji je prošle godine, zajedno sa gitaristom Grigorijem Pećancem, nastupio u koncertnoj dvorani Banskog dvora i priredio publici istinski divno veče za pamćenje.

Sarvan je naveo da smatra da smo danas od duhovnog otišli zaista daleko.

- To je neka naša stvarnost sada. Pitanje je koliko ima zainteresovanih pojedinaca, jer potez je na pojedincima koji imaju snage da se bore za nešto što je provjeren kvalitet. Jako je teško, jer nema dovoljno novca za kulturu, nikad ga nije ni bilo, ali opet sa druge strane mi koji pokušavamo da njegujemo kulturu i kada gubimo, dobijamo. Gubimo sebe u smislu nekog truda, ali dobijamo nešto veće - dodao je Sarvan.

Pjesme na albumu spajaju sve ono što autori smatraju od životne važnosti. Dominira zvuk akustične gitare, ali su tu i zvuci instrumenata sa istoka, kao što su kanun, uti, def i rik. Pjesme su namijenjene onima koji imaju osjetljiv sluh i vole da uposle svoje misli.

Sarvan smatra da svaki autor kada stvori nešto većinom biva sumnjičav u vezi sa tim što je stvorio.

- Veoma sam surov prema sebi. Imam neke svoje estetske kriterijume i pokušavam da se izborim za to. Sve u svemu, najvažnije su pjesme, ako je pjesma dobra, produkciji može da se progleda kroz prste - objasnio je Sarvan.

Arhimandrit Timotej je za album napisao četiri teksta, a po jedan potpisuju Matija Bećković i protođakon Vlado Jaramaz. Preostala četiri teksta i sve melodije potpisuje Asim Sarvan.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana