“Kočićevo pero” za ljeto 2023. Nenadu Šaponji: Poezijom misleći osjeća čovjeka

Milanka Mitrić
“Kočićevo pero” za ljeto 2023. Nenadu Šaponji: Poezijom misleći osjeća čovjeka

BANjALUKA - Književnik Nenad Šaponja dobitnik je priznanja “Kočićevo pero” za ljeto 2023. godine za knjigu “Psihologija gravitacije”, saopštio je žiri koji je radio u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Odluka da nagrada bude dodijeljena Šaponji donesena je jednoglasno, kako je navedeno u saopštenju Zadužbine Petar Kočić Banjaluka-Beograd koja nagradu dodjeljuje za dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

- Nenad Šaponja je u našoj aktuelnosti jedan od najznačajnijih pjesnika u regionu, ali je značajan činilac i jednog šireg pjesničkog podneblja. On je jedan od onih malobrojnih srpskih pjesnika koji su svestrano obrazovani. Različitost njegovih obrazovnih kodova njegov, rekli bismo, cjelokupni diskurs poetičkog obrasca (koji bismo bez ustezanja mogli nazvati šaponjizam) dekodira kroz različita intelektualno-spoznajna iskustva. Međutim, to njegovu poeziju ne čini intelektualističkom, već on na jedan originalan način intelektualizam čini liričnim - navodi predsjednik žirija Nikola Vukolić i dodaje da je to jedna  od osnovnih poetičkih odlika ovog pjesnika od njegove prve pjesničke zbirke “Đakonda” (1990) do njegove najnovije zbirke “Psihologija gravitacije” (2023).

Zbirku čine tri ciklusa, a to su “Slatka tišina”, “Zabuna prepoznavanja” i “Poverenje u odelo tela”, a kako Vukolić dalje ističe,  u ovoj zbirci Šaponja se drži postmodernističke poetike.

- Rukovodi se postmodernističkim oneobičavanjem pjesme. U oneobičavanje teme kreće već od naslovnog znaka. Nijedan od naslova pjesama nije neposredna refleksija sadržine pjesama, već uvođenje u pjesmu kroz, nazovimo ga naslovni distih (ima ih i u tri stiha, što može biti diktirano samo prostornim mogućnostima stranice), gdje je drugi dio naslova stih - svojevrsna potvrda prvog dijela naslova ili prvog “stiha” - objašnjava Vukolić.

Kako ističe, Šaponja je još jednom na sebi svojstven način dokazao snagu, polisemantičnost i impresivnost svog lirskog izraza.

- Njegov poetski izraz je spoj intelektualnog promišljanja i lirskog senzibiliteta, ali ne onoga koji misli o čovjeku, već onoga koji misleći osjeća čovjeka u svim njegovim polaritetima i antitetičkim potvrđivanjima. Zato mu sa pravom i pripada “Kočićevo pero” za ljeto 2023. godine - dodaje on.

Šaponji će nagrada biti uručena početkom oktobra u Vukovoj zadužbini u Beogradu.                                                                

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana