Kinematografi traže izuzimanje Kovid propusnica iz bioskopa

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

BEOGRAD - Grupacija za kinematografiju Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije zatražila je danas da se u slučaju uvođenja Kovid propusnica iz njihove upotrebe izuzmu bioskopi.

"Odluka o uvođenju Kovid propusnica za bioskope imala bi nesagledive posljedice, jer najveći deo bioskopske publike su djeca, tinejdžeri i mlađa populacija, među kojima je u ovom trenutku veoma nizak broj vakcinisanih", navodi se u pismu upućenom državnom sekretaru Ministarstva kulture Srbije Radovanu Jokiću.

Iz Grupacije su naveli da "do sada nije bilo zabilježenih slučajeva zaražavanja u bioskopima" i da bi pomenuta mjera dovela "do zatvaranja bioskopa, čime bi ostavila bez egzistencije brojne zaposlene u domaćoj kinematografiji".

"Predlažemo da trenutno važeće mjere koje se odnose na bioskope, a tiču se kapaciteta, distance prilikom sjedenja, dezinfekcije i slično, a koje su se do sada veoma uspješno primenjivale, u potpunosti ostanu nepromijenjene", kaže se u pismu. Kako je navedeno, PKS je spremna da i dalje pruži podršku procesu vakcinacije prikazivanjem spotova koji promovišu vakcinisanje prije svake bioskopske projekcije i na svim digitalnim displejima u bioskopskim prostorima, uz deljenje propagandnog materijala posetiocima.

Iz PKS se zalažu i za to da treba "eventualno svakom novovakcinisanom posetiocu, koji je primio prvu dozu u poslednjih sedam dana, omogućiti kupovinu bioskopske ulaznice sa maksimalnim popustom".

Predstavnici Grupacije za kinematografiju Miloš Biković, Ivan Hinić i Nebojša Chetković podsjetili su da su bioskopi izuzetno teško podnijeli šestomešečno pandemijsko zatvaranje tokom 2020. godine, a da su primene postojećih mjera i redukovanje kapaciteta omogućili nastavak rada.

"Nedavno smo došli do jedine prihvatljive pozicije za bioskope, a to je primena postojećih mera koje podrazumevaju: jedno mesto razmaka između dve kupovine, redovnu dezinfekciju svih prostora, nošenje maski, kao i primjenu ostalih preporuka i odredbi", saopštili su predstavnici Udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana