Kastel ponovo u znaku devete umjetnosti

Branislav Predojević
Kastel ponovo u znaku devete umjetnosti

BANjALUKA - Danas od 19 časova u Kamenoj kući, na lokaciji tvrđave Kastel, svečano se otvara peti po redu Međunarodni salon stripa Banjaluka.

 

I ove godine ljubitelji devete umjetnosti imaće priliku da, počevši od sutra, pa sve do nedjelje naveče uživaju u brojnim sadržajima, pogledaju strip izložbe i druže se sa autorima svjetskog kalibra te prisustvuju brojnim promocijama najnovijih strip izdanja. Kao i prethodnih godina organizatori ovog salona iz Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” uspjeli su da okupe zanimljive goste kako iz okolnih zemalja tako i iz regiona, iako je po riječima Zorana Pejića, kriza izazvana ratom u Ukrajini, ostavila čak i trag na svijet stripa.

- Ove godine salon stripa dolazi u nešto skromnijem izdanju nego inače, ali nikako u pogledu kvaliteta. Posljedice krize i ekonomska poskupljenja, nakon izbijanja rata u Ukrajini, nažalost, ostavili su traga i na svijet devete umjetnosti, u smislu rasta troškova i organizacije same manifestacije. Malo smo srezali obim događaja i broj gostiju, ali i dalje imamo veoma zanimljiv sadržaj za sve profile ljubitelja stripa - kaže Pejić. Kamena kuća otvorena je ve­ć u petak od 15 časova za sve posjetioce pa sve do nedjelje do 19 časova, a prema riječima organizatora tradicionalno sve dane festivala biće upriličena berza stripa i brojne izložbe. 

- Festival već tradicionalno ima berzu stripa i pozivamo sve zainteresovane da dođu, sigurni smo da će naći nešto za sebe. Što se tiče gostiju ovogodišnjeg međunarodnog salona stripa to su Željko Ivančić iz Hrvatske, Iztok Sitar iz Slovenije i Mirko Čolak iz Srbije, kao i strip crtači iz Republike Srpske, poput Milorada Vicanovića Maze, Milana Mladića, Jovana Bratića i brojni drugi domaći stvaraoci - kaže Pejić.

Izložbena postavka ove godine je možda jača nego ikad na salonu, uz raspon radova autora od Srpske preko Francuske i Brazila do Kine.

- Ove godine postavljeno je čak sedam izložbi koje će posjetioci moći da vide, a one obuhvataju radove gostiju salona: Sitara, Ivačića i Čolaka, plus našeg Jovana Bratića te sjajne izložbe međunarodnog karaktera sa radovima poput cijenjenog kineskog autora Li Kuenvua, Milana Jovanovića iz Srbije, koji uglavnom radi na francuskom tržištu, tu je postavka radova Danijela Rodolfa i Rene Foleta iz Francuske te čuvenog Vilsona Vijeire iz Brazila - rekao je Pejić.  Ulaz za sve dane festivala je besplatan.

Škola

U subotu u periodu od 11 časova do 15 časova biće upriličena besplatna škola stripa koju će voditi Zdravko Knežević Knez.

Ova škola je na neki način već postala zaštitni znak salona, koji se po riječima organizatora od samog početka, fokusirao na stvaranje sopstvene publike i razvijanje domaće autorske scene.

- Namjera je da okupimo što više polaznika, od 7 do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni, a osim druženja i uživanja u devetoj umjetnosti, vodimo se i geslom da se strip publika stvara, a ne pronalazi - poručuju organizatori salona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana