Kalabuhov otvorio izložbu “Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikoga”

Srna
Kalabuhov otvorio izložbu “Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikoga”

PALE - Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov otvorio je večeras u Cekovića kući na Palama izložbu “Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikoga” posvećenu obilježavanju 350 godina od rođenja Petra Velikoga i 300 godina od carskog ukaza o stanju učitelja u Srbiji da predaju slovenski i latinski jezik.

Kalabuhov je rekao novinarima da se odnosi između Rusa i Srba razvijaju u kontinuitetu kroz istoriju, kulturu, jezik još od vremena Petra Velikoga, pa čak i ranije.

On je naveo da je uz Petra Velikoga bilo Srba, a među njima je bio i grof Sava Vladisavljević, jedan od najsnažnijih diplomata u Rusiji i autor mnogih ugovora.

“Da nije bilo grofa Vladisavljevića, Rusi ne bi imali velikog Puškina”, rekao je Kalabuhov i dodao da su Rusi i Srbije uvijek bili na jednoj, pravoj strani istorije.

Predsjednik Književnog udruženja “Susret” iz Trebinja Milana Babić rekla je da je riječ o dvije tematski povezane izložbe o vezama ruskog i srpskog naroda.

“Izložba je posvećena obilježavanju 350 godina od rođenja Petra Velikoga i 300 godina od carskog ukaza o stanju učitelja u Srbiji da predaju slovenski i latinski jezik. To je dalekosežan potez obzirom da se naša srpska teritorija i crkva nalazila u nezgodnom kulturnom položaju. Zato ova izložba ima obrazovni karakter jer đaci ne znaju o tome dovoljno”, istakla je Babićeva.

Ona dodaje da se po prvi put neki dokumenti iznose u “širi naučni promet”, jedan je u vezi sa istorijskim periodom i rusko-srpskim odnosima, dok je drugi u vezi sa stripom koji je izašao 1941. godine ekskluzivno za srpsku čitalačku publiku.

Prema njenim riječima, ovaj strip nije dovoljno plasiran zbog bombardovanja Beograda, pa je profesor Irina Atanasijević i Ruski naučni institut odigrao tu izuzetnu ulogu.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da Petar Veliki jednan od najvećih vladara u ruskoj istoriji koji je rusku imperiju uveo u red svjetskih sila.

On kaže da je Petar Veliki bio prvi vladar koji je počeo da obraća pažnju na Balkan, srpski i druge slovenske narode koji su u to vrijeme bili u turskom ropstvu.

Mastilović ističe da najveća zasluga za to pripada Hercegovcu grofu Savi Vladisavljeviću koji je bio savjetnik Petra Velikoga, ali i ostalim Srbima koji su bili u Rusiji bježeći pred turskom najezdom.

“Kako u vrijeme Petra Velikoga, tako i danas srpski su pogledi usmjereni prema Istoku, prema Rusiji, a od Rusije uvijek očekujemo samo prijateljstvo i bratstvo”, rekao je Mastilović.

On je dodao da će izložba biti otvorena 10 dana.

Izložbu su organizovali Književno udruženje “Susret” Trebinje, Ruski naučni institut, Ruski dom iz Beograda i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana