Jugoslovenska Džeki Kenedi: Stigla serija o Jovanki Broz i tajnim službama

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Malo poznati detalji iz kontroverznog, filmskog životnog scenarija nekadašnje prve dame Jugoslavije sada su završili u igrano-dokumentarno-seriji "Jovanka Broz i tajne službe".

Prva dama Jugoslavije Jovanka, djevojačkog prezimena Budisavljavić, nikada nije bila u sjeni svog supruga Josipa Broza Tita. S njim je, ruku pod ruku, pohodila društveno-političke seanse i diplomatske susrete, ponosno dajući svima do znanja da je kao siromašna djevojka sa sela uspjela postati neka vrsta jugoslovenske verzije Džeki Kenedi.

Radio-televizija Srbije sinoć je premijerno prikazala prvu od ukupno deset epizoda igrano-dokumentarne serije "Jovanka i tajne službe", koja govori o centrima moći i političkim intrigama u koje je bila upletena prva dama i činjenici da su najviši funkcioneri i tajne službe bivše države imali štošta protiv nje, prenosi portal Kliks.

Igrano-dokumentarna serija "Jovanka Broz i tajne službe" prati najvažnije događaje iz života Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od dolaska u Beli dvor, udaje, do nesporazuma, sukoba, optužbi, razdvajanja od Tita, pa do potpune izolacije i života u nehumanim uslovima.

Scenario, koji potpisuje general Svetko Kovač, prati mladu Jovanku od Like do Belog dvora i predstavlja anamnezu događaja koji su doveli do njenog udaljavanja od Tita, izopštenja iz javnog života te neke vrste kućnog pritvora.

Titova udovica je trideset godina nakon suprugove smrti bila lišena dokumenata, zdravstvenog osiguranja i penzije, a živjela je usamljena u ruševnoj vili. Posljednje staračke dane Jovanka je provela živeći u suprotnosti sa svim onim izobiljem koje je pratilo prvog predsjednika SFRJ, a umrla je u bijedi.

Ideja autora serije, zasnovane na arhivskoj građi, je da što vjernije prikažu Jovankin psihološki profil.

Režiju serije potpisuje Nedeljko Kovačić, a dvije glumice su oživjele naslovni lik. Glumica Snežana Savić  utjelovila je lik starije Jovanke, i to nevjerovatnom glumačkom transformacijom, dok mladu Jovanku igra Milica Tomašević. U ulozi Tita se našao Nebojša Dugalić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana