Jesenja sonata” od 4. do 8. oktobra u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” biće održan u Banskom dvoru Kulturnom centru od 4. do 8. oktobra, najavljeno je danas na konferenciji u ovoj ustanovi.

- Kroz svoje šesto festivalsko izdanje “Jesenja sonata” je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo, u budućnosti  još snažnije stimulisati muzički  i kulturni razvoj grada i Republike Srpske te na radost publike svake godine tokom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene - istakao je direktor Banskog dvora Mladen Matović o ovom festivalu koji je od osnivanja 2018. godine dobio pozitivne reakcije muzičke kritike, posjećenost i podršku publike i svoje vjerne posjetioce.

Festival će i ove godine ugostiti značajna imena današnjice, a biće otvoren 4. oktobra u 20 časova nastupom Gudača Svetog Đorđa iz Srbije. Njihov koncert, kao i svi ostali, biće održani u koncertnoj dvorani.

- Sa tradicijom dugom pune tri decenije ovaj reprezentativni muzički ansambl iza sebe ima preko 1.600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, a njihov repertoar obuhvata djela iz različitih stilskih epoha,  od baroka do savremene muzike. Na njihovom repertoaru se obavezno nalaze i  kompozicije srpskih autora, među kojima je nemali broj njih koje su namjenski komponovane i posvećene  upravo ovom ansamblu - naveo je Matović, najavljujući nastup ovog ansambla, čiji dirigent je Srboljub Dinić.

Drugog dana festivala 5. oktobra u koncertnoj dvorani nastupiće “Kugoni trio” iz Belgije, koji čine pijanista Bert Koh, violinista Nikolas Dupon  i saksofonista Kurt Bertels.

- Zahvaljujući jedinstvenom spoju klavira, violine i saksofona, energičnim i nadahnutim nastupima, te neprekidnom strastvenom traganju za novim repertoarom, “Kugoni trio” je danas jedan od najcjenjenijih kamernih sastava na belgijskoj i internacionalnoj  muzičkoj sceni - objasnio je Matović.

Treći festivalski dan predviđen je za nastup pijanistkinje Biljane Jašić Radovanović iz Republike Srpske i klarinetiste Ognjena Popovića iz Srbije, dok je četvrti dan, 7. oktobar, predviđen za nastup violinistkinje Jukiko Uno i pijanistkinje Šiori Kuvahara, koje su iz Japana.

Završnica “Jesenje sonate” 8. oktobra ostavljena je za nastup Dmitrija Kouzova (violončelo) iz Rusije i Gudačkog orkestra “Kamerata” iz Novog Sada.

- Od trenutka kad je pod dirigentskom palicom Rejmonda Leparda debitovao u prestižnom Alis Tuli holu u Njujorku 2005. godine, Dmitrij Kouzov ne prestaje da izaziva pažnju muzičke javnosti kroz svoje izuzetne koncertne nastupe u najpoznatijim koncertnim prostorima širom svijeta. Zajedničkim koncertom ovog vanserijskog ruskog umjetnika i jednog od najboljih srpskih kamernih orkestara svečano će biti zatvoreno šesto izdanje “Jesenje sonate” - dodao je Matović.

Program festivala sa detaljnim biografijama učesnika dostupan je na zvaničnim “Fejsbuk” i “Instagram” stranicama Banskog dvora, kao i na njihovom sajtu.

Ulaznice

Ulaznice za sve festivalske večeri u prodaji su od danas i dostupne su na biletarnici Banskog dvora radnim danima od 12 do 18 časova. Cijena ulaznice za jedno veče je sedam KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana