Jelka Musić: Gotje predosjetio krupne promjene u svijetu

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Izložba "Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve - Žan Pol Gotje", otvorena je 28. novembra u Muzeju savremene umjetnosti, a menadžerka postavke beogradske izložbe i Gotjeova saradnica Jelka Musić kaže da je slavni dizajner predosjetio i predvidio promjenu okolnosti u kojima će modna industrija djelovati.

Na zvaničnom nalogu na Tviteru, Gotje je sredinom januara najavio da se povlači sa revija visoke mode.

Njegovo posljednje pojavljivanje na sceni bilo je 22. januara u Parizu, gdje je predstavio najnoviju kolekciju za proljeće/ljeto 2020.

Tom izložbom Gotje je obilježio 50 godina karijere.

Jelka Musić, koja se 16 godina bavi komunikacijama u organizaciji Gotjeovih revija, kaže da je sa slavnim dizajnerom razgovarala kako je uspio da predvidi da će se sve promijeniti od marta 2020. godine.

"Nakon te izložbe u Parizu u januaru ove godine u Evropu je stigla pandemija virusa covid 19 i postalo je jasno da je svet mode kakav smo poznavali nestao. Gotje mi je kazao da je predosetio krupnu promenu" kazala je Musić.

Saradnica slavnog dizajnera vjeruje da se modne revije kakve smo do sada imali prilike da gledamo dugo neće održavati.

"Sigurna sam da smo modnim revijama u čijoj organizaciji učestvuje 150 ljudi na jednom mestu plus publika, zauvek završili. Jedno vreme u modnoj industriji je gotovo. To ne znači da nećemo izmisliti nešto lepše i bolje, ali klasične modne su definitivno prošlost", kazala je Musić.

Prema njenim riječima, pravo je čudo što je izuzetan projekat našao svoje mjesto pred publikom u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu.

"Projekat broji ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, nastaje kao finale izložbe "Modni svet Žan-Pola Gotjea: od trotoara do modne piste", koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući sve moguće rekorde posete modnih izložbi", kaže Musić i dodaje da nije vjerovala da će se Gotjeova izložba naći u Beogradu.

"Kada samo počeli 2009. Žan Pol Gotje i ja da radimo na ovoj izložbi, nikada nisam ni pomislila da će 2020. doći u Beograd, to je poseban poklon za mene i bilo je teških trenutaka zbog ove situacije, i plašili smo se kako ćemo da realizujemo. Ali evo izložba je ovde, izložba je lepa. Radila sam 15 izložbi po celom svetu, a ovde sam imala fantastičan tim i jako sam zahvalna svima na toploj dobrodošlici", navela je Musić.

Kako kaže, artefakti koji čine postavku izložbe su rađeni ručno i proizvedeni u jednom komadu po definiciji koju podrazumijeva visoka moda.

"Te haljine jako puno koštaju. Sigurno mnogo više od nekih umetnika sa ovih prostora", navodi ona.

Posjetioci mogu uživo da pogledaju izložbu uz poštovanje svih epidemioloških mera, u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana