Izložbe i predstava za jubilej Prosvjete

Aleksandra Glišić
Izložbe i predstava za jubilej Prosvjete

Banjaluka - "Prosvjeta" iz Banjaluke obilježiće nizom manifestacija 100-godišnjicu Prvog svjetskog rata.

Najavio je ovo potpredsjednik banjalučke "Prosvjete" Mihajlo Vujović podsjećajući da je ovaj odbor obnovio rad u decembru prošle godine.

- Okupili smo dovoljan broj intelektualaca u Banjaluci koji su se prihvatili svete dužnosti da rade na očuvanju identiteta svoga naroda, a da zauzvrat ne traže ništa materijalno. "Prosvjeta" u svom imenu nosi i svjetlost i svetost, a to treba da imaju na umu svi koji postanu članovi ovog društva - kazao je Vujović.

Ističe da će u fokusu ovogodišnjeg programa "Prosvjete" biti obilježavanje velikog istorijskog jubileja.

- Povodom stotinu godina od Prvog svjetskog rata organizovaćemo više predavanja, ali i pozorišnu predstavu i izložbe. Planiramo i odlazak u susjedne opštine, kao i osnovne i srednje škole gdje ćemo ukazati da se istorija ne može mijenjati i da Srbi nisu krivci za početak Prvog svjetskog rata - kaže Vujović.

Najavio je i promociju fototipskog izdanja "Dušanovog zakonika". Knjiga je izrađena u maniru srpskih srednjovjekovnih spisa, sa povezom od kože i okovana srebrom, sa umjetnički obrađenim drvenim sandučićem u kome se čuva i nosi. Ovo izdanje je prevedeno na pet svjetskih jezika (ruski, grčki, engleski, francuski i njemački).

Predsjednik banjalučkog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Jelenko Bojić podsjetio je na značaj koje je ovo društvo imalo od osnivanja, 1902. godine. Ukazao je i na veliku ulogu koju "Prosvjeta" ima danas i na važne zadatke koji stoje pred ovim društvom.

U okviru banjalučkog odbora djeluje sedam komisija koje osmišljavaju godišnji program, a sve aktivnosti mogu se pratiti na internet stranici i "Fejsbuk" profilu.

Istorijat

Na ideju o osnivanju "Prosvjete" došla je 1901. godine grupa od 29 srpskih intelektualaca, koja je uputila molbu Zemaljskoj vladi u Sarajevu sa zahtjevom da bude formirano čisto humano društvo pod nazivom "Prosvjeta", koje bi pomagalo školovanje đaka i studenata. "Prosvjeta" se u početku finansirala dobrovoljnim prilozima svog članstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana