Izložba „Zverje i paperje“ otvorena u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: B.Brezo

BANjALUKA – Umjetnici koji su svoju saradnju započeli zajedničkim izlaganjem u beogradskoj galeriji „Sanjaj“ i izložbom „Tragači (Snova)“, nastavili su je izložbom „Zverje i paperje“ koja je sinoć otvorena u malom izložbenom salonu Banskog dvora.

Ova postavka umjetnika Vladimira Lalića, Damjana Kovačevića i Marka Kusmuka obuhvata radove po kojima je svaki od njih prepoznatljiv, a koji čine jednu cjelinu djela inspirisanih zadiranjem u svijet mimo svakodnevice, u svijet iza stvarnog.

- Ova izložba predstavlja početak jedne uspješne saradnje između Banskog dvora i galerije „Sanjaj“ iz Beograda. Naša iskrena želja je da u budućnosti široj javnosti predstavimo rad likovnih umjetnika svih generacija, kako ovdje u Banskom dvoru u Banjaluci, tako i u Beogradu - rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Galeristkinja Sanja Janković iz galerije „Sanjaj“ rekla je da je imala čast što je pozvala i formirala ovu trojicu umjetnika kao neformalnu grupu, koju, zapravo, spaja crtež.

- Spajaju ih i brojna priznanja i nagrade koje su dobili za isti. Jedna od njih, možda i najznačajnija, je i nagrada „Vladimir Veličković“. Crtež, ne samo što je temelj i osnova slikarstva, to je ono umijeće koje se rađa, koje ne može da se nauči, mora da se njeguje i razvija, što oni i čine. Oni su na tom crtežu, kao osnovi, razvili svoju osobenu poetiku i autentičnu fantaziju. To su one fantazije u kojima oni oživljavaju košmarne dijelove podsvijesti, od kojih mi obični ljudi najčešće bježimo. Međutim, oni tome pristupaju hrabro i maštovito i podstiču nas da ispred njihovih slika stanemo, razmislimo i možda baš zbog toga i zavolimo taj dio sebe. Dio u kome se odvija vječna borba između zvjerja i paperja – navela je ona.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je svečano otvorila izložbu, istakla je da je sigurna da će publika biti zadovoljna onim što su umjetnici prikazali.

- Čast mi je što sam otvorila ovu izložbu, imajući u vidu da zaista ima vrijedne rezultate rada, s jedne strane pojedinačnih autora, a s druge strane umjetnička djela koja su nastala u grupnom izražaju, tokom njihovog stvaranja. Mnogo raduje i to što su upravo ovi autori jedna poveznica između Srpske i Srbije. Izložba je interesantna i zanimljiva, otvara podsvjesna razmišljanja svih nas i sigurna sam da ćemo sve one strahove sa kojima se susrećemo, pronaći na ovim djelima - dodala je ona.

Izložba je posjetiocima dostupna do 18. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana