Beograd: Izložba Žan Pol Gotja "Ljubav je ljubav.." od sutra u Muzeju savremene umjetnosti

Srna
Beograd: Izložba Žan Pol Gotja "Ljubav je ljubav.." od sutra u Muzeju savremene umjetnosti

BEOGRAD - Jedan od najznačajnijih događaja u svjetskoj muzeologiji u svijetu, evropska premijera izložbe "Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve - Žan Pol Gotje" biće otvorena sutra u Muzeju savremene umjetnosti, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Muzeju.

Otvaranje izložbe biće dostupno svima 13 časova na oficijalnom Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Muzeja.

Odmah nakon onlajn otvaranja svi zainteresovani posjetioci moći će uživo da pogledaju izložbu uz poštovanje svih epidemioloških mjera, u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

Po ugledu na najveće svjetske muzeje, MSUB će ugostiti jednog od najpoznatijih dizajnera svjetske modne scene - Žana Pola Gotjea, na čijoj će izložbi biti premijerno predstavljeno osam vjenčanica.

Projekat broji ukupno 38 vjenčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, nastaje kao finale izložbe "Modni svet Žan-Pola Gotjea: od trotoara do modne piste" koja je u 12 gradova svijeta privukla više od dva miliona posjetilaca, obarajući sve moguće rekorde posjete modnih izložbi.

Kustos Tijeri Maksim Lorio, prošlogodišnji dobitnik "Vanguard" nagrade za doprinos u umjetnosti i kulturi, izložbu "Modni svet Žan Pol Gotjea" otvorio je 2011. godine u Muzeju lijepih umjetnosti u Montrealu.

Preko video linka Lorio se iz Kanade danas obratio novinarima i tom prilikom naglasio da je svaki od artefakata koji čine postavku izložbe do detalja promišljen.

"Osim poruke o afirmaciji prilike da se svi ljudi venčavaju bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ova izlažba se bavi ljudskim pravima generalno. Pravo ce čudo što se u danaŠnjem svijetu ophrvanom pandemijom virusa Kovid-19, uopšte odigrava tako značajan kulturni događaj. Srećni smo što je Beograd u ovom momentu jedna od centralnnih tačaka svjetske muzeologije" kazao je Lorio

On je napomenuo da će se Gotjeove haljine videti bez uobičajene zaštite plegsiglasom samo u Beogradu.

Žan Pol Gotje se takođe obratio novinarskim ekipama preko video linka i naglasio da voli Beograd i da je presrećan što će se u MSUB otvoriti njegova izložba .

Slavni dizajner je napomenuo da mu je jako žao što nije u prilici da dođe u Srbiju, jer su Francuska i Pariz odakle se javlja potpuno zatvoreni.

"Imam odličnog ambasadora tu u Beogradu. Reč je o mojjoj digogodišnjoj saradnici koja se brine o komunikacijama, a njeno ima je Jelka Musić. Obećavam da ću doći u Beograd, moj omiljeni grad,kada se za to steknu uslovi da zajedno uživamo u izložbi", kazao je Gotje.

Viktor Kiš, v.d. direktora Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu, naglasio je da je bilo izuzetno izazovno organizovati tako značajnu izložbu u okolnostima koje su zadesile čitav svet.

"Imali smo sreće da naši sponzori prepoznaju značaj ove izložbe. U meni se mešaju osećanja velikog uspeha i velikog umora. Verujem da je ova izložba bila potrebna i našem društvu, ali i našem muzeju. Žao mi je samo što se nije dogodila u ovom prostoru pre 10 godina. Nadam se da ćemo u budućnosti mi inicirati ovakve događaje, pa će se svet ugledati na nas", kazao je Kiš i dodao da je celokupna organizacija izložbe koštala 100.000 evra.

Gotjeova saradnica Jelka Musić je naglasila da nikada nije mogla ni da sanja da će izložba u jednom momentu biti postavljena u Beogradu.

"Meni je 15. put da radim ovu izložbu, postavljali smo je u različitim muzejima, ali retko gde smo nailazili na ovako fantastičan tim kao što je to slučaj u Muzeju savremene umetnosti. Naišli smo na posebnu energiju ovde. U dogovoru sa Gotjeom, odlučili smo da ovde predstavimo premijerno osam haljina. Planirali smo koje restorane da posetimo u Beogradu i kako da se što bolje zabavimo, ali eto sada je situacija vrlo zahtevna u borbi sa pandemijom virusa kovida 19", kazala je Musićeva.

Dodala je da su u toku pregovori da slavni dizajner poseti Beograd 14. februara na Dan zaljubljenih, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

Organizovanjem izložbe koja visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost, beogradski Muzej savremene umetnosti našao se u društvu svetskih institucija, poput njujorškog Metropoliten muzeja umetnosti, pariskog Luvra, njujorškom Muzeja savremene umetnosti (MoMa) i londnonskog Muzeja "Viktorija i Albert".

Najbolji pokazatelj da izložbe visoke mode privlače sve veću pažnju muzejske publike je uspeh izložbe "Kristijan Dior: Dizajner snova", koja je zvanično postala najposećenija izložba u istoriji "Viktorija i Albert" muzeja i prevazišla ogroman uspeh izložbe "Aleksandra Mekvina: Divlja lepota" u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku.

"Ljubav je ljubav: radost venčanja" za sve biće izložena četiri meseca, od 29. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou MSUB, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu "Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 - 2019", u redukovanom izdanju.

Posetioci koji nisu obezbedili svoje karte za izložbu, to mogu učiniti putem servisa Ticket.rs, u periodu trajanja izložbe od 29. novembra - do 14. februara ili na biletarnici Muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana