Izložba “Varirane repeticije” otvorena u kamenoj kući na Kastelu: Geometrijom do novih likovnih tvorevina

I. B.
Izložba “Varirane repeticije” otvorena u kamenoj kući na Kastelu: Geometrijom do novih likovnih tvorevina

BANjALUKA - Izložba “Varirane repeticije” akademskog slikara Alekse Vidakovića iz Banjaluke otvorena je u kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Ljubiteljima umjetnosti dostupno je 36 slika koje predstavljaju presjek trogodišnjeg rada ovog umjetnika.

Vidaković je istakao da je zajednička nit koncepta ove izložbe putovanje i spajanje više elemenata u jednu novu formu.

- Na mojim radovima možete da vidite da spajam više platana u određene geometrijske forme i od njih pravim nova likovna rješenja. Kad slika bude gotova za mene, znam da je to spajanje uspjelo - kazao je Vidaković i dodao da bojama na platnu pokušava da izrazi svoja osjećanja u nekoj određenoj situaciji.

Objasnio je da mu je najveći izazov tokom tri godine rada na ovim slikama bio  da ispoštuje prostor u polju slike, da ukloni nebitne stvari, te da tim oduzimanjem gradi nove forme i oblike koji će privući posjetioce. 

- Htio sam da  se poigram i sa posmatračima, da se zapitaju zašto je neko mjesto ostalo prazno i da unesem i dozu filozofije - rekao je Vidaković.

O Vidakovićevom stvaralaštvu i izložbi govorila je profesorica Akademije umetnosti iz Novog Sada Marina Vojvodić koja je naglasila da su njegovi dosadašnji radovi bazirani na likovnoj problematici poetike vizuelnog u domenu slikarstva postgeometrijske apstrakcije.

- Dela ovog mladog umetnika nadahnuta su idejom vizuelnog predstavljanja “živog u neživom” i upućuju nas na sasvim suveren poetski svet i na jedan osoben slikarski izraz kroz koji autor iznosi svojevrsni “iskaz” o svetu u kome živi -  navela je Vojvodićeva.

Obrazložila je da se u ovim slikama odražava težnja ka suptilnom i skladnom odnosu i specifičnom problemski razvijenom teorijom kojom se ispred kroz i izvan djela integrišu brojna sagledavanja refleksije i autorefleksije sopstvenog rada koje ova brojna interesovanja kao što su grafika, slika, dizajn i novi mediji Vidaković uspješno integriše u veoma čisto i svedeno slikarsko rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana