Izložba umjetnice Nine Babić do kraja jula u Banskom dvoru u Banjaluci: Pogled na nasilje očima istine

Milanka Mitrić
Izložba umjetnice Nine Babić do kraja jula u Banskom dvoru u Banjaluci: Pogled na nasilje očima istine

BANjALUKA – Rodno zasnovano nasilje, kao jedan od najvećih problema današnjice, svojom postavkom “Nasilje u nasljeđe” obradila je banjalučka umjetnica Nina Babić, a svoje radove predstavila je u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Ova izložba otvorena je u velikom izložbenom salonu ove ustanove, a obuhvata novi ciklus djela, slike i objekte, sve uvezane pomenutom temom. Namjera umjetnice bila je da pokaže istinu  u najčistijem obliku i sve grozne strane realnosti, te da ukaže na to da od nasilja ne možemo da okrećemo glavu.

 - Nažalost tema kojom sam odlučila da se bavim je kod nas još tabu. Moj cilj je bio da posmatrač izađe iz svoje zone komfora, da shvati kako se zaista osjećaju žrtve nasilja, da bi svaki pojedinac i na kraju jedno društvo moglo da shvati težinu toga. Mi smo skloni da nasilje u porodici pakujemo u mašne, da ne prikazujemo istinu, a ja sam ovom izložbom željela da prikažem stvarne radnje i procese kroz koje žrtve prolaze. Na ovoj postavci radila sam dvije godine, pripremu je pratilo obimno istraživanje i mnogo razgovora sa žrtvama nasilja. Ušla sam u Sigurnu kuću, osam žena je bilo hrabro i ja im se divim, jer su mi ustupile svoj identitet i dozvolile da njihove priče ispričam kroz svoje radove - rekla je umjetnica Nina Babić.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić na otvaranju izložbe rekla je da je Babićeva pokazala na kakav način umjetnost umije da ukaže na velike društvene probleme i da šalje snažne poruke.

 - Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržalo je ovaj vid prenošenja snažne poruke, jer žrtve nasilja su svuda oko nas, a mi moramo da budemo podrška sa dvije strane - institucionalno, ali i kao obični građani koji kada vidimo da se nešto dešava, ne okrećemo glavu, već budemo inicijatori razgovora i traženja načina da  žrtve budu zaštićene – navela je Trivićeva.

Na otvaranju izložbe posjetioci su imali priliku da pogledaju i performans koji su izvele glumice Anja Ilić, Miljka Brđanin i Đurđa Vukašinović.

Izložba će biti otvorena do kraja jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana