Izložba slika "Ispod površine" Biljane Marjanović od večeras u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Izložba slika "Ispod površine" Biljane Marjanović od večeras u Banskom dvoru

BANjALUKA - Izložba radova "Ispod površine" akademske slikarke Biljane Marjanović biće otvorena večeras u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

Otvaranje izložbe je u 19 časova, a publika će imati priliku da pogleda seriju slika koju čini deset akrila na platnu većih dimenzija. Djela su nastajala u proteklih nekoliko godina, a prema navodima istoričarke umjetnosti Maše Čavić, odlikuju ih izrazit kolorizam, posvećenost detaljima, ali i složen proces nastajanja. 

- Podstaknuta žanrom fotorealizma, slikarka radni proces počinje fotografisanjem modela ispod površine vode, zatim pažljivo proučava predstave s istih, nastojeći da ih u što uvjerljivijem maniru prenese na platno - navela je Čavićeva.

Ona dodaje i to da njeni radovi djeluju razigrano i veselo, ali zapravo predstavljaju jedan vid čovjekove tjeskobe. 

- Iako na prvi pogled slike djeluju vedro i razigrano, da predstavljaju pomalo neobične portrete pojedinaca u trenucima odmora ili dokolice, one zapravo predstavljaju jedan vid introspekcije - tjeskoba koja je svojevrsna nuspojava današnjeg načina života sve više navodi pojedinca da se okrene ka onom što nosi u sebi i da na taj način razvije odbrambeni mehanizam pomoću kojeg će se lakše nositi sa problemima svakodnevice - dodaje ona. 

Marjanovićeva je, naime, napravila paralelu između onoga što je predstavljeno na platnu i svega onoga što pojedinac nosi u sebi i sa sobom, a što se iskazuje na površini. 

- To su misli i emocije koje nerijetko budu pogrešno prepoznate čak i od strane onoga koji ih u sebi nosi, samim tim ostajući nedefinisane i zarobljene ispod površine. Sve to stvara osjećaj gušenja, tjeskobe koja se čini neprolaznom, što navodi pojedinca da pronađe put do površine i udahne vazduh. Na putu do površine sreće se sa strahom, brigama, ali najviše sa nadom da će tjeskoba koju osjeća dok drži dah nestati sa prvim udahom na površini - zaključuje Čavićeva.

 

IZ BIOGRAFIJE

Slikarka Biljana Marjanović završila je studije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na smjeru grafike. Ovo joj je treća samostalna izložba, a učestvovala je na nekoliko kolektivnih izložbi. 

Bavi se različitim vrstama umjetnosti, počevši od digitalnog dizajna do primijenjene umjetnosti. Od 2016. godine zaposlena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kao koordinator Galerije "Plus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana