Izložba slika i crteža svjetskog slikara Marka Stupara

Srna
Izložba slika i crteža svjetskog slikara Marka Stupara

BOSANSKI PETROVAC - Stalna postavka slika i crteža Marka Stupara, koji godinama stvara u Parizu, od danas krasi galeriju Spomen-muzeja Jovan Bijelić u Bosanskom Petrovcu.

Slikar koji je rodom iz Bosanskog Petrovca poklonio je svoja djela Centru za kulturu i obrazovanje u tom gradu.

"Zahvaljujući tome sada u našem muzeju imamo tri cjeline - slike Marka Stupara, radove Jovana Bijelića sa pratećim inventarom, te bosansku sobu sa zbirkom bosanskopetrovačkih ćilima", rečeno je u Centru za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac.

Stuparove slike su izuzetno vrijedne i krasiće Spomen-muzej Jovan Bijelić, dok ne bude pronađen veći prostor za izložbu.

"U Muzeju smo radili na obnovi elektro i vodo instalacija, osvjetljenju umjetnina, ugradnji alarmnog i protivpožarnog sistema, kao i osiguranju nekretnina i umjetnina. S radošću očekujemo ljeto i dolazak Stupara", istakli su u Centru za kulturu i obrazovanje.

Stupar je rođen 1936. godine u selu Vođenica u Bosanskom Petrovcu, gimnaziju je završio u Banjaluci, a studije slikarstva u Beogradu.

Od 1964. godine živi i stvara u Parizu, a svoja djela izlagao je u najprestižnijim galerijama svijeta - Parizu, Rimu, Lozani, Osaki, Tokiju i Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana