Izložba skulptura jugoslovenskoh i svjetskih vajara "Dodirni"

Tanjug
Foto: arhiva

BEOGRAD - Otvaranje izložbe skulptura čuvenih jugoslovenskih i svjetskih vajara 20. veka "Dodirni", biće održano 11. marta u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, saopštili su iz Zavoda.

Izložba "Dodirni", prilagođena je i slijepim i slabovidim osobama, i predstavlja jedinstvenu priliku da se posjetioci kroz dodirivanje skulptura upoznaju sa njihovom formom, materijalima i energijom.

Inkluzija predstavlja važnu temu za sve u kulturi, a za Zavod je to jedan od strateških ciljeva projekta koji pokreće temu društvene odgovornosti i otvaranje ka svim članovima zajednice. Skulpture su deo brižljivo skupljane kolekcije u privatnom vlasništvu gospodina Vladimira Tomčića, istoričara umetnosti i vlasnika kolekcije, koji ovom prilikom želi da ih podeli sa širom javnošću.

Na izložbi su zastupljeni aktovi, portreti, religiozne teme i animalne skulpture, koje pružaju izuzetan estetski i taktilni doživljaj. Posetioci će biti u prilici da pogledaju i dodirnu replike skulptura vrsnih umetnika poput Ivana Meštrovića, Riste Stijovića, Frane Kršinića, Sretena Stojanovića, Matije Vukovića, Svetozara Radovića, ali i Ðorđa de Kirika i Salvadora Dalija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana