Izložba “Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi” od danas u NUB RS

Ilijana Božić
Izložba “Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi” od danas u NUB RS

BANjALUKA - Izložba “Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi - Ne košta ništa pročitati ovu objavu” biće otvorena danas, u 13 časova, u izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Autor izložbe je Berislav Blagojević, a pored toga danas će biti pušten u rad lift, koji je rađen u okviru projekta “Kultura bez barijera”.

Iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS su istakli da se štampa u našim krajevima pojavila relativno kasno, kao posljedica spleta istorijskih okolnosti.

- Ipak, čak i u prvim časopisima i novinama s kraja 19. i početkom 20. vijeka ljudi su imali potrebu da nešto oglase, obnaroduju, reklamiraju. Izložba “Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi - Ne košta ništa pročitati ovu objavu” reflektuje duh vremena i naše mjesto u toj minuloj epohi - saopštili su iz NUB RS.

Objasnili su da najstariji oglasi predstavljaju najprostije oblike reklame, kako u grafičkom, tako i u sadržajnom smislu.

- Vremenom je elementarnu ponudu i potražnju zamijenila nova, složenija roba, poput radija ili automobila pa su i same reklame postale inovativnije i tehnički dopadljivije. Kroz ovu izložbu uočljivo je naše nastojanje da budemo u trendu, da budemo dio svijeta, što je i danas slučaj. Vidjeti da smo, na primjer, prije jednog vijeka u Banjaluci imali na raspolaganju savremene salone ljepote ili da su prije 90 godina vodeći gradski hoteli posjedovali sav luksuz onoga doba, uključujući i telefone u sobama, svakako može da nam imponuje jer to pokazuje da smo uprkos okolnostima uspjeli da uhvatimo korak sa evropskim trendovima - ispričali iz NUB RS.

Naglasili su da je ova izložba i podsjetnik na neke značajne ličnosti Banjaluke, Krajine i šire.

- Postavkom se prisjećamo i porodica Milanović, Milošević, Bilbija i drugih koje su svojim aktivnostima oblikovale život onoga vremena, a čije tragove u urbanom pejzažu i tradiciji osjećamo i danas - rekli su iz NUB RS.

Dodali su da izložba “Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi” pokazuje da smo znali biti duhoviti, dovitljivi, ali i samosvjesni i istrajni u ponudi naših proizvoda i usluga. To je nešto što moramo da uvažimo i danas, u novom svijetu i u epohi u kojoj postojimo i opstajemo.

Promocija knjige o Tesli

Dvojezična autobiografija “Nikola Tesla: Moji izumi” čitaocima će biti predstavljena danas, u 12 časova, u sali za promocije NUB RS. O knjizi će govoriti Miroslav Mihaljišin, Ranko Preradović, a moderator će biti Miladin Berić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana