Rani radovi Slobodana Dragaša izloženi u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS: Crteži puni energije izvajanog Erosa

Milanka Mitrić
Rani radovi Slobodana Dragaša izloženi u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS: Crteži puni energije izvajanog Erosa

BANjALUKA - Povodom petnaeste godišnjice od odlaska Slobodana Dragaša, prvog banjalučkog vajara, slikara čovjeka koji se bavio grafičkim dizajnom i pedagoškim radom i svojim stvaranjem ostavio nemjerljiv trag u umjetnosti ovih prostora, u Narodnoj i u univerzitetskoj biblioteci priređena je izložba njemu u čast.

Ovu izložbu priredili su Vanja Šmulja i Renato Rakić, a djela su izložena u centralnom holu biblioteke.

- Ovaj put publika će imati priliku da vidi i neke od radova iz najranijeg stvaralačkog opusa ovog umjetnika. Bilo da je u pitanju olovka, grafika ili tuš, svi Dragaševi crteži nose prepoznatljivu liniju i energiju izvajanog Erosa, kao sile koja na okupu drži i vezuje čitav univerzum. Da čulnost, kroz harmoniju muškog i ženskog principa, za Dragaša predstavlja zapravo inicijaciju u besmrtnost, svjedoče i njegovi ljubavnici, koji se, dobivši krila, pretvaraju u anđele - navode iz NUBRS o ovoj izložbi, koja će posjetiocima biti dostupna do 31. maja.

Dio postavke je i kamena skulptura Davida Štrpca. U pitanju je eksponat, koji se i tematski i vrstom izdvaja od ostatka izložbe, a zauzeo je mjesto ispred Sobe sjećanja na Petra Kočića.

- Izložba povodom 15 godina od smrti prijatelja je uklanjanje amnezije kojoj je ovo društvo sklono. Nasljednik sam ateljea i škole i moja je dužnost, kao prijatelja i čovjeka, da izlažem njegova djela. Ovaj put Vanja Šmulja iz NUBRS dala je prijedlog za izložbu u biblioteci. Saradnja sa tom institucijom je uvijek bila na profesionalnom nivou i ja im ovom prilikom zahvaljujem. Radovi koji su izloženi obuhvataju i same početke, crteže koji se bave formom i mnogi su predloške za skulpture. Izložena je i bista Davida Štrpca, jedini model, jer je odljevak u bronzi davno ukraden. Dok sam ja u Banjaluci, škola i ime Dragaša će živjeti - kazao je za “Glas Srpske” slikar Renato Rakić.

Prema riječima Vanje Šmulje, Slobodan Dragaš je Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS ostavio legat, a oni kao legatari obilježavaju sve značajne jubileje posvećene ovom umjetniku, a ova izložba samo je jedan mali dio toga.

- U pitanju su crteži, koji su nastali u ranijim periodima. Neki nisu izlagani do sada, koje je Renato našao, a među njima su neka djela nastala tokom srednje škole i fakulteta. Ima zanimljivih radova, koji nisu tipični za njega. Radovi su malo je šareniji, imaju više boje. Tu su crteži rađeni olovkom, tušem, tušem u boji i nekoliko radova koji su rađeni temperom - rekla je Šmulja za “Glas Srpske”.

Slobodan Dragaš je bio prvi banjalučki akademski vajar. Školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek kamen, završio je u Splitu 1978. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek vajarstvo, u Sarajevu 1984. godine. Legate je ostavio Muzeju savremene umjetnosti RS, Banjalučkoj eparhiji i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS i na taj način svom gradu darovao sve ono na čemu je cijelog života radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana