Izložba radova iz kampanje "Čitajmo zajedno" otvorena u Banjaluci

Srna
Foto: N. Mićević

BANjALUKA - Izložba plakata nastalih u okviru kampanje "Čitajmo zajedno", čiji je ovogodišnji cilj promocija ćirilice, otvorena je sinoć u Galeriji "Plus" u Banjaluci.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je tradicionalna kampanja resornog ministarstva privukla veliku pažnju javnosti i imala izuzetan odjek i uspjeh.

Ona je ukazala na značaj da se ovakvi i slični nagrađeni radovi studenata grafičkog dizajna izlažu u galerijama i u javnom prostoru širom Srpske.

- Ovdje je riječ o 12 interesantnih i kreativnih radova kojima su studenti ilustrovali azbučno pismo, odnosno ćirilična slova", rekla je ona.

Ona je podsjetila da Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma obavezuje nadležne da se na tom planu bave promocijom, afirmacijom, upotrebom i prenošenjem sa generacije na generaciju onoga što čini ovdašnji nacionalni identitet.

- To je svakako jezik i pismo srpskog naroda - rekla je Đakovićeva.

Izložba je otvorena u Galeriji "Plus" u izložbeno-prodajnom salonu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Direktor Muzeja Sarita Vujković rekla je da je izložba vid produžetka veoma zapažene kampanje "Čitajmo zajedno", koja promoviše ćirilično pismo, njegovu upotrebu, primjenu i zaštitu.

Dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Dragana Purković Macan rekla je da je plemenito raditi na očuvanju srpskog pisma i identiteta srpskog naroda.

- Zato smo rado prihvatili da naši studenti i njihovi profesori rade na ovim grafičkim rješenjima koji su izuzetni i spoj su tradicije i savremenog - rekla je Macanova.

Na izložbi su predstavljeni studenata sa Akademije umjetnosti u Banjaluci koji su radili pod mentorstvom Jelene Grubor i Stefana Mijića - Anđela Savić, Andrea Aleksić, Katarina Đaković, Minja Knežević, Zorana Urumović, Marko Škrbić i Marko Tomić.

- Veoma je važno da naše pismo promovišemo da bi opstalo - rekao je Marko Tomić, student četvrte godine grafičkog dizajna na banjalučkoj Akademiji umjetnosti.

Postavku čine i radovi studenata sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, koji su radili pod mentorstvom Igora Dutine i Milice Samardžić - Isidora Aćimović, Saša Pešikan i Teodora Bauković.

Izložba će biti otvorena do 30. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana