Izložba “Povratak u svijet iluzije” od sutra u Muzeju Republike Srpske: Magično i poučno putovanje za sva čula

Milanka Mitrić
Izložba “Povratak u svijet iluzije” od sutra u Muzeju Republike Srpske: Magično i poučno putovanje za sva čula

BANjALUKA - Na radost ljubitelja umjetnosti, poštovalaca kulture i svih onih kojima su posjete muzejima značajne, zabavne i edukativne, muzeji u Republici Srpskoj nedavno su otvorili svoja vrata.

U nešto drugačijem obliku muzejski radnici vrijedno i marljivo su pripremali novi sadržaj za posjetioce, koji će, uz mjere prevencije, ponovo uživati u čarima koje muzeji nude. Jedan od takvih sadržaja, uz stalne postavke, nudi i Muzej Republike Srpske, čija izložba “Povratak u svijet iluzije” će od sutra biti dostupna posjetiocima, a zvaničnog otvaranja neće biti zbog trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj.

- Rad na postavci počeli smo početkom godine, dok je sama realizacija počela od marta, kada smo koliko-toliko uspjeli da završimo pripremu samog prostora. Slijedio je rad od kuće, koji je obuhvatao stalnu komunikaciju, kako među nama autorima i saradnicima tako i sa izvođačima. Iako je prvobitni plan bio otvaranje postavke povodom Dana grada u sklopu manifestacije “Proljeće u Banjaluci”, sve je prolongirano do stvaranja uslova, kako za rad tako i za otvaranje za javnost. Od prvog dana rada u muzeju, u veoma kratkom roku uspjeli smo da realizujemo sve planirano, upravo zbog stalne komunikacije i prethodne pripreme. Već od sutra očekujemo i prve posjetioce za navedenu postavku, ali i ostale postavke u Muzeju RS - kazala je kustos u Muzeja Republike Srpske Ivana Pandžić za “Glas Srpske”, objasnivši pripremanje ove izložbe.

Ona je naglasila da je postavka osmišljena na takav način da promoviše učenje kroz otkrivanje, učestvovanje i kontakt i uz korišćenje savremenih aplikacija i fotografisanje.

- Riječ je o novoj postavci fascinantnog svijeta nauke i iluzijâ, koja će poljuljati povjerenje posjetilaca u sopstvena čula i naučene doživljaje i percepciju svijeta oko nas - dodala je ona.

“Povratak u svijet iluzije” je izložba koja je tematski, uz promijenjen sadržaj, povezana sa uspješnom izložbom “Otključaj svijet iluzija i nauke”, koja je ranije realizovana u Muzeju RS. Obuhvata i neke eksponate iz ranije izložbe, ali u drugačijem ruhu.

- Prilikom izrade koncepta izložbe imali smo stav da želimo da se posjetioci Muzeja tokom obilaska zabave, ali i da nešto nauče kroz zabavu. Izbor eksponata je izvršen tako da smo znali šta “moramo” imati da bismo dobili željeni efekat i postigli rezultat. Glavni problem je bio gdje ih smjestiti i na koji način, a da se pri tome ne remeti previše prostor muzeja i drugih postavki. Problem je predstavljala i ovaj put površinska ograničenost u tom istom prostoru, jer je riječ o jednom od dva prostora muzeja koji se koriste za privremene postavke - rekla je za “Glas Srpske” viši kustos Muzeja RS Sanja Pupac.

Ona je objasnila da uz osvrt na prethodno realizovanu pomenutu izložbu, njen uspjeh, nije bilo potreba za mijenjanjem saradnika te da je i u realizaciji “Povratka u svijet iluzije” učestvovao tim ljudi.

- Sa koleginicom Draganom Purković Macan, kao spoljnim saradnikom, sarađujemo već nekoliko godina i odlično se razumijemo kada je riječ o idejama i samoj realizaciji, što je i ovaj put uveliko olakšalo višemjesečni rad. Pored Nikole Zagorca iz Muzeja RS, koji je sa nas tri bio na čelu tima, saradnici su bili Univerzitet u Banjaluci i to Elektrotehnički fakultet i Akademija umjetnosti, umjetnici Boris Dragičević, Aleksandar Saša Škorić i Biljana Pepić te vajar Borivoje Žuža. Svakako je bitno navesti podršku rukovodstva Muzeja RS na čelu sa direktorom Miladinom Savićem - navela je ona.

Posjetioci će postavku moći da pogledaju svakim danom od osam do 20 časova.

Izazovna vremena

Rad u izazovnom vremenu pandemije bio je ograničen i nimalo jednostavan, ali prema riječima Pandžićeve, kakva god vremena bila, važnost umjetnosti i kulture mora da bude sačuvana.

- Kakva god da su vremena, nikako ne treba da se odričemo kulture i umjetnosti. Danas, s obzirom na to da su zbog novonastale situacije obustavljena sva veća okupljanja i dešavanja, smatramo da će navedena postavka u Muzeju RS skrenuti pažnju da su muzeji prostori zabave i učenja, da su dostupni svojim posjetiocima te da obilaskom postavki u stvari štitimo naše nasljeđe od zaborava i dajemo mu na još većem značaju. I samo tako umjetnost i kultura imaju budućnost - kazala je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana