Izložba o Tolstoju i Dostojevskom u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”: O književnim vezama Srba i Rusa

Lj. A.
Izložba o Tolstoju i Dostojevskom u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”: O književnim vezama Srba i Rusa

BIJELjINA - Izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” otvorena je do 2. decembra u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini.

Povodom 200 godina od rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog Biblioteka grada Beograda pripremila je izložbu koja je obišla brojne gradove u Srbiji, regionu i Republici Srpskoj. Postavku je pripremila Nataša Bulatović, bibliotekar Biblioteke grada Beograda.

- Željeli smo da prikažemo bliske veze koje su Srbi ostvarivali sa Rusijom. Srbi su budno pratili ono što su objavljivala ova dva književnika, ali i to kako je kritika reagovala na njih u Rusiji. Godinu ili dve posle toga prevodili su njihova dela, objavljivali članke i prikaze o njima - kazala je Bulatovićeva.

Izložba u bijeljinskoj Biblioteci posjeduje 30 plakata u digitalnoj štampi, 15 je posvećeno Dostojevskom, a 15 Tolstoju. Cilj je da se istraži prevodilačka i književna djelatnost, kao i uticaji koje su oba pisca ostvarila na srpske književnike.

Direktorica Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov istakla je da je ova postavka obišla veliki broj gradova u Srbiji, ali i u regionu.

- Drago mi je da u Bijeljini, u saradnji sa gradskom Bibliotekom “Filip Višnjić”, otvaramo izložbu, tako da će i stanovnici ovog grada moći da se upoznaju sa životom Dostojevskog - rekla je Ninkov i dodala da je ova postavka povod za jačanje odnosa bijeljinske i beogradske biblioteke koje će uskoro potpisati i sporazum o saradnji.

Kako je istakla, u planu je i potpisivanje sporazuma sa bibliotekom iz Bijeljine kako bi još više i snažnije sarađivali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana