Izložba "Novo čitanje Petra Kočića" i knjige o srpskom velikanu

Srna
Izložba "Novo čitanje Petra Kočića" i knjige o srpskom velikanu

BIJELjINA - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini organizovana je izložba "Novo čitanje Petra Kočića" i promovisane dvije knjige koje govore o ovom srpskom književniku i političaru.

Direktor bijeljinske biblioteke Jovan Cvjetković rekao je da su izložbu i predstavljanje knjiga realizovali u saradnji sa Narodnom bibliotekom i muzejskom zbirkom Zvornik koji su pripremili izložbu i izdavači su knjiga "Tragika Petra Kočića" autora Milorada Đokovića i "Prepiska Kočićeva" autora Jovana N. Ivanovića.

Navodeći statistički podatak da u BiH živi 90.000 nepismenih ljudi, direktor zvorničke biblioteke Negosava Stjepanović istakla je da je obaveza i misija bibliotekara da svakodnevno podsjećaju na značaj pisma i pismenosti, kao i jezika uopšte.

"Petar Kočić, borac za slobodu, pravdu i otadžbinu, velikan, vanvremenski pisac koji je pomjerio granice srpske književnosti, kroz svoj književni i politički rad njegovao je i čuvao srpski jezik", rekla je Stjepanovićeva.

Izložbu je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Bijeljine Marko Mihajlović i najavio da će bijeljinska publika moći da je vidi do kraja septembra.

Predstavljanje knjiga o Kočiću održano je u sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić", uz poštovanje epidemioloških mjera zbog virusa korona.

na promociji je rečeno da je "Tragika Petra Kočića" autora Milorada Đokovića nastala kao feljton objavljen u beogradskoj "Politici" i nagrađen, a u knjizi su korišteni arhivski podaci i dokumentacija praunuke Petra Kočića.

"Prepiska Kočićeva", autora Jovana N. Ivanovića, knjiga je u kojoj su objedinjena Kočićeva pisma i među njima je 18 pisama koja nisu ranije objavljivana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana