Izložba “Na svilenim talasima” otvara novu sezonu kulturnih dešavanja

Srna
Izložba “Na svilenim talasima” otvara novu sezonu kulturnih dešavanja

BANjALUKA - Izložbom “Na svilenim talasima” umjetnika Helene Mijatović Kulturni centar Banski dvor u petak, 10. jula, ponovo će otvariti vrata koncertnih i izložbenih prostora, nakon tromjesečne pauze prouzrokovane epidemijom novog virusa korona.

Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i ograničen broj osoba koje se mogu okupiti na jednom mjestu, Banski dvor – kulturni centar pokreće ljetnju sezonu kulturnih dešavanja simboličnog naziva “50 po 50”, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

“Broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj biće ograničen na 50 posjetilaca da bismo zadovoljili sve propisane epidemiološke mjere i preporuke struke, a poštovanje fizičke distance, obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu postaju neizostavan dio novog kućnog reda naše ustanove”, navodi se u saopštenju.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović rekao je da veliki broj mejlova i poruka koje su stigle putem društvenih mreža u proteklom periodu ukazuju na to da su ljudi itekako željni duhovnog i nematerijalnog segmenta života – kvalitetnog koncerta, predstave, izložbe, književne promocije.

“Potpuno smo svjesni da cjelokupna situacija sa virusom korona i dalje nije nimalo bezazlena niti jednostavna, ali kroz pokretanje ljetne sezone '50 po 50' želimo poslati poruku da uprkos svemu život ne smije stati i da uz odgovorno ponašanje i samodisciplinu možemo i moramo početi da se navikavamo živjeti sa virusom i da u tom svemu pronađemo način kako da zadovoljimo svoje kulturne potrebe”, rekao je Matović.

Program Banskog dvora za mjesec juli odlikuje žanrovska raznolikost, te je planirano da u petak u Malom izložbenom salonu Banskog dvora bude otvorena izložba “Na svilenim talasima” umjetnika Helene Mijatović.

U ponedjeljak, 13. jula, istaknuti beogradski pijanista i klavirski virtuoz Nebojša Maksimović održaće cjelovečernji koncert sa početkom u 21.00 čas, a na repertoaru će se naći djela Šopena, Šuberta i Rahmanjinova.

Od 15. do 20. jula u Banskom dvoru održaće se Treći festival književnosti “Imperativ” u saradnji sa Udruženjem sa promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, nakon kojeg su u programu Banskog dvora planirane još dvije izložbe “Umjetnik kao mitlog” akademskog slikara Miloša Vujića, koja će od 20. jula biti otvorena u Kamenoj kući tvrđave Kastel, te “Mir u univerzumu – mir na planeti svijeta” autora Branka Babića koja će od 23. jula biti otvorena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora.

Banski dvor, kao i do sada, zadržaće praksu predstavljanja izuzetnih banjalučkih muzičkih umjetnika, te će koncert Sonje Čule /flauta/ i Jovane Branković /klavir/ biti održan 22. jula, dok će završnica programa za ovaj mjesec pripasti koncertu kamernog dua “Džentlmen” kojeg čine Boris Dukić /klarinet, saksofon/ i Zlatan Mirić /klavir/.

Besplatne pozivnice za sve programske sadržaje, kao i do sada, moći će se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od 10.00 do 18.00 časova svakim danom, osim nedjeljom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana