Izložba „Kolekcija kao ogledalo” otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Milanka Mitrić
Foto: Nemanja Mićević

Banjaluka - “Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske”, naziv je izložbe kojom je predstavljen jedan dio srpske likove umjetnosti s kraja 19. i sredine 20. vijeka, a koja je otvorena večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Postavka je realizovana zajedno sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada, koja ove godine obilježava 175 godina postojanja, a obuhvata 86 umjetničkih djela, i to 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković na otvaranju je kazala da joj je drago što će publika u Banjaluci  imati priliku da pogleda ovu izložbu u godinu jubileja jedne izuzetne institucije kao što je Matica srpska.

Na izložbi su predstavljena djellj neki od najvažnijih umjetnika u istoriji srpskog slikarstva, kao što su Paja Jovanović, Nadežda Petrović, Stevan Aleksić, Uroš Predić, Milan Konjović, Petar Lubarda i Sava Šumanović, ali i nekih umjetnika koji su široj javnosti manje poznati.

- Izložena su djela manje poznatih slikara koji su svojom djelatnošću ostavili trag u istoriji srpske umjetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske. Čast nam je da ponovo imamo priliku da sarađujemo sa kolegama iz Galerije Matice srpske sa kojima već preko deceniju razmjenjujemo iskustva i umjetničke prakse – kazala je Vujkovićeva.

Postavku i katalog koji je prati realizovala je Tatjana Palkovljević Bugarski, u saradi sa Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, ali i sa i timom konzervatora Galerije Matice srpske Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Marijetom Sidovski i timom Galerije SANU.

Autorka izložbe i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da je izložba ranije predstavljena u Ljubljani i Beogradu.

Ona je naglasila da je važno što postoji mogućnost da baština i ljepota umjetnosti budu podijeljene sa ljubiteljima slikarstva širom regije, jer je to jedan od načina čuvanja nasljeđa.

- Ova izložba je nastala s idejom da pokažemo kako se u kolekciji ogleda istorija jedne ustanove, kako je svaka ustanova priča za sebe i kako slike koje čuva govore o tome koje su njene specifičnosti o osobenosti. Mi smo kroz ovu izložbu istovremeno prikazali razvoj srpske likovne umetnosti i epohe modernizma, a isto tako smo prikazali i koja je uloga Matice srpske i njene galerije u razvoju srpske kulture. To je jednako važno kao i sama umetnost – navela je ona.

Prema njenim riječima, ova postavka satkana od vrhunskih pojedinaca i velikih imena, u kojoj je svaka slika jedna mala izložba za sebe.

- Publika će sasvim sigurno uživati jer će pred nekom od ovih slika otkriti neku novu ljepotu, novog umetnika ili novu temu. Zbog toga smo ponosni što se dio našeg jubileja odvija upravo u Banjaluci, što govori o dobrim odnosima Novog  Sada i Banjaluke, Republike Srpske i Republike Srbije – zaključila je ona.

Pomoćnica ministra za kulturno nasljeđe i digitalizaciju Republike Srbije Danijela Vanušić rekla je da su djela obuhvaćena ovom kolekcijom ogledalo srpskog modernizma, društvenih prilika, umjetnika koji su ih stvarali i ustanova koje su ih čuvale, ali i saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Matice srpske, kao i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

- Pažljivim izborom radova, autorka je prikazala sve najznačajnije društvene i političke tokove, umetnike i umetničke pravce u razvoju modernizma, kao i posebno mesto koje Galerija Matice srpske ima u nacionalnoj kulturi – smatra Vanušićeva.

Izložbu je zvanično otvorila ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja se ovrnula na uspješnu saradnju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Matice srpske.

 - Ova izložba pokazuje koliko je važan bio razvoj i uspon Galerije Matice srpske koja baštini ova značajna likovna djela i koju imamo priliku i mi da vidimo – navela je ona.

Koordinatori izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske su viša kustoskinja Lana Pavlović i viši kustos Mladen Banjac, a izložba će biti otvorena do 20. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana