Izložba “Kino oko” umjetnice Jelene Jelače otvorena u Trebinju: Jugoslovenski film u slikama

G.S.
Izložba “Kino oko” umjetnice Jelene Jelače otvorena u Trebinju: Jugoslovenski film u slikama

TREBINjE - Izložba slika “Kino oko” Jelene Jelače otvorena je u galeriji Centra za kulturu Trebinje u okviru pratećeg programa desetog Festivala mediteranskog i evropskog filma.

Pred trebinjskom publikom našle su se slike inspirisane kultnim ostvarenjima jugoslovenske kinematografije koja predstavljaju značajnu odrednicu u formiranju individualnog i kolektivnog identiteta na ovim prostorima.

Radovi istaknute likovne umjetnice Jelene Jelače ukazuju na mogući način promišljanja jedne epohe i perspektive u tumačenju jednog vremena. Ova izložba upravo toj prošlosti daje rijetku mogućnost da bude stavljena u vrlo precizan kontekst kinematografije jedne zemlje koja više ne postoji, prenosi portal “Trebinje lajv”.

Jelača je navela da su slike publici prvi put predstavljene 2019. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, gdje su tokom trajanja izložbe kao prateći program organizovane projekcije remek-djela domaće kinematografije koja su je inspirisala.

- Serija je krenula od toga kad sam slučajno na internetu pronašla sliku gde Rahela Ferari kupa Taška Načića. Ta scena u svoj svojoj grotesknosti izgleda tako uzvišeno, gotovo barokno da sam imala potrebu da je naslikam, da je posedujem. Tražila sam ikonični momenat u tim filmovima koji su značajno uticali na moje odrastanje, na moj razvitak kao osobe - navodi umjetnica.

Postavka je dostupna u narednih nekoliko dana, tokom trajanja desetog Festivala mediteranskog i evropskog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana