Izložba “Italija. (Ne)vidljive priče”: Spona između prošlosti i sadašnjosti

Danko Kuzmanović
Izložba “Italija. (Ne)vidljive priče”: Spona između prošlosti i sadašnjosti

Banjaluka - Izložba “Italija. (Ne)vidljive priče”, u okviru koje su predstavljeni radovi 15 savremenih italijanskih umjetnika, podijeljenih u četiri cjeline, otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Kustosi postavke su Mikol di Verolija i Dominik Lore.

- Radi se o izložbi koja je vezana za italijansko nematerijalno nasljeđe. Realizovali smo je u saradnji s italijanskom ambasadom u BiH, te u organizaciji Glokal projekta, Centralnog instituta za demoetnoantropologiju i Muzeja civilizacije u Rimu. Izložba je jedinstvena po tome što ne predstavlja samo savremene umjetnike koji su izloženi trenutno, nego je vezana i za italijansko nematerijalno nasljeđe, tradiciju i običaje, koji su na ovoj izložbi prikazani u nekoliko dokumentaraca popularnih italijanskih reditelja - kazala je kustos Dominik Lore.

Osim pomenutih dokumentaraca, takođe su izloženi i predmeti koji su veoma bitni za italijansku kulturu i nasljeđe.

- Ti se predmeti tiču gastronomije, tradicionalnih italijanskih igara, keramičkih figura, posuđa, i to je ono što u suštini čini dušu Italijana. Petnaest savremenih umjetnika koji su predstavljeni zapravo predstavljaju svojevrsnu sponu između prošlosti i sadašnjosti. Oni se na kritički način osvrću na svakodnevni život i sadašnjicu Italijana, i to je ono što čini ovu izložbu značajnom - rekla je kustos muzeja.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković je istakla da je izložba podijeljena u četiri teme.

- Izložba predstavlja Italiju na način kako je vide savremeni umjetnici. Predstavljena su djela 15 savremenih umjetnika koji su dočarali četiri teme - igre, gastronomija, procesije i  festivali. Izložba je veoma raznovrsna, interesantna i vjerujem da će publika uživati u nematerijalnoj baštini Italije - istakla je Vujkovićeva.

Izložbu je svečano otvorila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Meni je veliko zadovoljstvo što je organizovana ovakva izložba. Mislim da je ovo dobar način da ispromovišemo Banjaluku kao mjesto koje može da bude dobar domaćin. Znam da se bolje razumijemo preko kulture, umjetnosti i tradicije. Nakon toga po pravilu dolazi i političko i ekonomsko razumijevanje - zaključila je Cvijanovićeva.

Izložba je otvorena do 18. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana