Izložba “Inter/Akcija” od sutra u banjalučkoj “Galeriji plus”: Pogled na različite oblike sadašnjosti

Milanka Mitrić
Izložba “Inter/Akcija” od sutra u banjalučkoj “Galeriji plus”: Pogled na različite oblike sadašnjosti

BANjALUKA - “Inter/Akcija” je naziv nove izložbe koja će od sutra biti dostupna posjetiocima u banjalučkoj “Galeriji plus”, a koje je plod saradnje različitih ustanova i umjetnika.

Ovu izložbu, koja će biti otvorena sutra u 19 časova, organizuje Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakultetom likovnih umetnosti i Odeljenjem za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Dijaloška forma projekta se ove godine usložnjava i ostvaruje kao konverzacija kojoj se pridružuju koleginice i kolege sa Akademije umjetnosti u Banjaluci uz podršku Muzeja savremene umjetnosti RS. U okviru izložbe biće održana i kustoska radionica koja za cilj ima da učesnicima donese nova znanja i iskustva kroz razvoj zajedničkog angažovanja mladih profesionalaca u svijetu savremene umjetnosti koji, primjenjujući stečena znanja, čine prve javne iskorake u artikulaciji mišljenja, stavova i pogleda na umjetnost u izlagačkom formatu - navode iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Umjetnici, čiji radovi će biti izloženi, u svom radu su koristili različite tehnike i medije, a svojim djelima izrazili su svoje viđenje različitih oblika sadašnjosti, njenih fenomena i tendencija.

- Izložba “Inter/Akcija” okuplja umjetničke pozicije studenata završnih godina Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banjaluke, koje se kreću od subjektivnih, intimnih pogleda na složena stanja savremenosti do razmatranja njenih široko shvaćenih društvenih okvira - dodaju iz Muzeja savremene umjetnosti RS o ovoj postavki, koja će biti otvorena do 5. septembra.

Koordinator projekta je viši kustos MSURS Mladen Banjac, a kustoskinje projekta - studentkinje istorije umjetnosti Filozofskog fakulteta Beograd Jovana Trifuljesko i Anđela Dukić.

Učesnici studenti FLU iz Beograda su Milica Abramović Sibinović, Kristina Cvetuljski, Filip Đukić, Darko Kačamaković i Konstantinos Patelis Milićević, a sa AUBL Jelena Rakić, Glorija Tubak i Aleksandar Bajunović.

Mentorke projekta su doc. dr Biljana Đurđević (Fakultet likovnih umetnosti Beograd), prof. dr Olivera Parlić (Fakultet likovnih umetnosti Beograd), dr Ana Ereš (Filozofski fakultet Beograd) i prof. dr Borjana Mrđa (AUBL).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana