Izložba Dragoslava Malinića u Galeriji “Plus”: “Ništa strašno mama” spaja instalacije i ilustracije

Milanka Mitrić
Izložba Dragoslava Malinića u Galeriji “Plus”: “Ništa strašno mama” spaja instalacije i ilustracije

Banjaluka - Izložba “Ništa strašno mama” je podijeljena u dvije cjeline i nastoji da prikaže širok spektar umjetničkog izražavanja u kome se autor kreće. Njegovo polje interesovanja, u produkcijskom smislu, kreće se od digitalne ilustracije do intermedijalnih umjetnosti.

Ovo je navedeno iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske o izložbi Dragoslava Malinića “Ništa strašno mama”, koja će biti otvorena u petak u Galeriji “Plus” u 20 časova.

- Prvu cjelinu čine ilustracije, izrađene u klasičnoj tehnici uglja na papiru do digitalnih ilustracija. Slaganje kubističkih formi koje upotrebom intenzivnog kolorita formiraju ženske oblike na digitalnim ilustracijama pokazuju da je riječ o autoru koji podjednako vlada kompozicijom, formom i konceptom, koristeći savremenu tehnologiju da bi produkovao finalni rezultat - dodali su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Malinić je dobitnik prošlogodišnje nagrade Muzeja savremene umjetnosti RS, na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Muzej savremene umjetnosti RS ovu nagradu dodjeljuje već dvanaest godina.

Osvojenim priznanjem, umjetnik ili umjetnica dobiju priliku da organizuje izložbu u Galeriji “Plus”, u terminu koji se poklapa sa završnom izložbom studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Drugi dio Malinićeve izložbe čini konceptualna instalacija koju predstavljaju radovi “Oda majci” i “Ciklus”. Djela su nastajala tokom studiranja na predmetu intermedijalna umjetnost i predstavljaju krajnji produkt Malinićevog eksperimentisanja u domenu konceptualne umjetnosti.

Malinić u svojim radovima preispituje percepciju stvarnosti, ali i kako i zašto okruženje utiče na umjetnika. Aktivnim istraživanjem zajednice u kontekstu života svojim radovima  kroz različite medije nastoji da uspostavi kontakt sa pojedincima i obnovi moć samosvijesti i samoodređenja stvaranjem novih socijalnih paradigmi - naglašeno je iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Kustos izložbe je predsjednik stručnog žirija Muzeja Mladen Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana