Izložba „Destilovano lice” Milovana Markovića otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

M. M.
Izložba „Destilovano lice” Milovana Markovića otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Banjaluka - Retrospektivna izložba radova Milovana Destila Markovića „Destilovano lice – Radovi – 1980-2020” otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Postavkom je obuhvaćeno oko 40 radova iz nekoliko ciklusa, među kojima su: „Barkodirane slike”, „Prototipi”, „Portreti” i „Euharistija”.

- Hvala za mogućnost da odradim ovako veću izložbu. Posebno mi je drago što se to desilo ovdje u Banjaluci. Nadam se da će ovih četrdeset godina da pomogne nekima da vide da je umjetnost ipak puno važna za savremenog čoveka -  rekao je Milovan Marković, koji kroz svoje radove najčešće provlači bar-kod i jezik bar-koda, koji on u djela integriše različitim tehnikama, te tako na svojstven način prikazuje svoje viđenje svijeta, te kritiku društva i sistema.

Postavka je popraćena monografijom koja je posvećena umjetnikovom opusu. Autori tekstova u monografiji su  Danijela Purešević, Benedikt Štegmajer, Bojana Pejić, Miroljub Mima Marjanović i Boris Buden.

- Naš projekat je podrazumijevao realizaciju posebne monografije, koja takođe zaokružuje umjetnikov rad od osamdesetih godina do danas. Monografija je prije petnaest dana promovisana u Beogradu, gdje smo imali sjajnu promociju, sa desetak govornika. Ona je rezultat rada umjetnika, njegovog dizajnera, Nemanje Mićevića i svih nas zajedno i objedinila je značajne tekstove – kazala je direktorica Muzeja savremene umjetnosti i izrazila zahvalnost svima koji su sarađivali na ostvarenju ove izložbe, te još jedne izložbe koja je ranije otvorena u Beogradu.

Naime, prije ove izložbe u Kulturnom centru Beograd otvorena je izložba „Barkodirana slika”, a obje su nastale kao plod saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Kulturnog centra Beograd, te portala SEEcult, čiji glavni urednik Miroljub Mima Majanović je kustos izložbe „Destilovano lice”.

Izložba u MSURS za sve zainteresovane biće dostupna sve do 25. februara sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana