Izložba crteža Save Šumanovića u Narodnom muzeju Srbije

Tanjug
Foto: Galerija Matice srpske

Obilježavajući Međunarodni dan muzeja, Narodni muzej Srbije u srijedu, 18. maja u 18 časova za publiku otvara novu izložbu pod nazivom „Ishodište slike: crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije“, autorke Dragane Ljubenović.

U Zbirci crteža i grafika jugoslovenskih autora 20. vijeka u Narodnom muzeju čuva se sedamdeset osam crteža Save Šumanovića (1896-1942), fond koji po broju radova premašuje sve druge muzejske i privatne kolekcije crteža ovog značajnog umjetnika međuratnog slikarstva.

Umjetnost Save Šumanovića uvijek podstiče interesovanje i potrebu za reinterpretacijom njegovog stvaralačkog postupka.
Pri odgonetanju procesa nastanka slike, posebno zanimljiv je crtež.

Poneki od ovih radova je kroki nacrtan gipkom, brzo izvedenom linijom, dok se u brojnim primjerima zapažaju razrađene, anatomski tačne skice ženskih figura u različitim stavovima koje se prepoznaju uklopljene u kompoziciona rješenja, ponekad na višefiguralnim i monumentalnim ostvarenjima u ulju, prenosi Tanjug.

Sa druge strane, grupu od deset radova različitih tematskih okvira čine crteži koji su prema stepenu dovršenosti izvedeni kao slika u „malom“.

U okvirima zbirki Narodnog muzeja, samo jedan crtež obrazuje „par“ sa slikom - to je Skica ženskog akta u sedećem položaju, čiji su položaj i način kadriranja figure u potpunosti ponovljeni na slici Sedeći ženski akt iz 1934. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana