Izložba "25 godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci" otvorena u MSURS

M.M.
Foto: GS

BANjALUKA - Akademija umjetnosti u Banjaluci osnovana je prije četvrt vijeka, a u tih četvrt vijeka iznjedrila je i stvorila brojne umjetnike, profesore i ljude koji šire i dijele svoje znanje i svoju umjetnost sa drugima.

Izložba "25 godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci" kojom je napravljen osvrt na sve ono što je nastajalo u tom periodu, otvorena je u sinoć u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ovom postavkom obuhvaćeni su radovi nastavnika i saradnika koji su radili ili rade na studijskom programu Likovne umjetnosti na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, te započeto je obilježavanje jubileja - 25 godina od njenog osnivanja.  Posjetioci izložbe do 26. aprila imaće priliku da vide više od osamdeset djela pedeset likovnih stvaralaca. 

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković na otvaranju je rekla da je ponosna na realizaciju ove značajne izložbe, koja najavljuje posebnu godinu za Akademiju umjetnosti u Banjaluci.

"Ono što posebno želim da naglasim je da su na ovoj izložbi djela onih profesora koji su bili osnivači akademije, a koji danas više i nisu sa nama. I zaista nam je posebno zadovoljstvo da ova izložba postavlja djela profesora, saradnika, asistenata i svih onih koji su svojim radom utkali značaj ove posebne postavke" rekla je Vujkovićeva i dodala da je izložba rezultat zajedničkog rada muzeja i akademije, te da je predstavljala proces na koji su ponosni. 

Dekan Akademije umjetnosti Unniverziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan kazala je da je Akademija umjetnosti osnovana prije 25 godina, sa plemenitom misijom da obrazuje kadar u umjetnosti. 

"Sada smo na ovom mjestu da vidimo rezultate tog rada. Skoro da je nezamisliva kulturna i umjetnička scena bez naših studenata koji su danas kreatori kulturnog i umjetničkog života u Republici Srpskoj. Imamo čast da ovdje vidimo djela 50 univerzitetskih profesora, likovnih umjetnika koje smo sabrali na ovom mjestu - objasnila je ona.

Izložbu je zvanično otvorio ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir, koji se u svom obraćanju osvrnuo na važnost umjetnosti i kulture, bez kojih ne postoji pravi napredak društva.

"Period od 25 godina je naoko kratak. To je bio period borbe i uzrastanja i sazrijevanja cijelog društva. Bez umjetnosti, to bi društvo bilo sakato. Akademija umjetnosti daje taj lijepi ton i smisao Republici Srpskoj" rekao je Budimir.

Tokom trajanja izložbe biće realizovani brojni prateći događaji i aktivnosti, na kojima će učestvovati svi studijski programi Akademije umjetnosti UNIBL, kao što su predavanja, koncerti, radionice i predstave.

Akademija umjetnosti jubilej će obilježiti nizom događaja, a osim ove izložbe, u planu je objavljivanje monografije, održavanje manifestacije Dani Vlade S. Miloševića i Pozorišnog akademskog festivala (PAF), obilježavanje Svjetskog dana muzike, kao i godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana