Ivanka Lukateli svoj legat poklanja Udruženju Adligat

Srna
 Ivanka Lukateli svoj legat poklanja Udruženju Adligat

BEOGRAD - Primabalerina beogradskog Narodnog pozorišta i Nacionalnog Bavarskog pozorišta u Minhenu, pedagog i koreograf Ivanka Lukateli, svoj legat pokloniće Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

 

Lukateli (72) je odluku o poklonu donijela na inicijativu suosnivača Adilgata, novinarke Stevanke Češljarov, saopštili su iz Udruženja.

Domu legata, koji se, uz Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, nalazi u Udružzenju Adilgat, Lukateli je već poklonila svoje najznačajnije nagrade, dragocene albume sa fotografijama.

Uz sve poklonila je i slike svog oca, poznatog crnogorskog slikara koji se bavio i filmom, fotografijom, scenografijom i žurnalistikom, Antona Lukatela.

"Kada bi me otac upitao šta da mi pokloni za rođendan, molila sam ga da me slika. Sve te dragocenosti, jednom će se naći u Adligatu i biće dostupne hiljadama posetilaca, što me naročito raduje", kazala je primabalerina.

Potpisanim ugovorom udruženje se obavezalo da se, posle njene smrti, stara ne samo o zaostavštini Ivanke Lukateli već i o očuvanju sećanja na njeno životno delo.

"Pao mi je veliki kamen sa srca zato što sam našla ljude i instituciju kojima verujem", izavila je Lukateli.

Tim velikim korakom započinje formiranje baletskog kutka u Udruženju Adligat, rekla je ona uz ocenu da je istorija baleta kod nas prilično zapostavljena.

Kao direktorka baleta Lukateli je radila u SNP i Narodnom pozorištu u Beogradu. Završila je Srednju baletsku školu "Lujo Davičo", specijalizaciju na Moskovskoj državnoj baletskoj školi.

Gostovala je u skoro svim državama sveta, izuzetno je bio zapažen njen uspeh na Međunarodnom konkursu mladih baletskih umetnika u Moskvi, u finalu takmičenja baletskih parova u japanu i njen solistički angažman u minhenskoj Operi.

Jedna je od najnagrađivanijih srpskih baletskih umetnika. Između ostalog dobila je pet pozorišnih nagrada za najbolja godišnja ostvarenja Narodnog pozorišta, kao i nagrade Ljubljanskog Bijenala grada Minhena, Oktobarske nagradu grada Beograda, Nagrade za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije, priznanje nacionalnog umetnika Ministarstva kulture.

Podsetila je da se rodila u Beogradu, živela u Moskvi, u Japanu, igrala u Minhenskom baletu, radila u Istanbulu, Panami, na Siciliji...

"Preko umetnosti, a umetnost igre svi razumeju, moj život je vezan za ceo svet", kaže baronesa koja potiče iz znamenite italijanske porodice čiji su članovi, između ostalih, jedan papa, poznati kompozitor Pietro Antonio Lokateli i jedan poznati fudbaler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana