Italijanski umjetnik Sartori Braido za “Glas Srpske”: Stvaranje uvijek počinje intuicijom

Milanka Mitrić
Italijanski umjetnik Sartori Braido za “Glas Srpske”: Stvaranje uvijek počinje intuicijom

Stvaranje slika uvijek počinjem intuicijom. Od nesvjesnog stanja prisutnosti u sadašnjosti, koje biva otkriveno kako slika ili rad nastaju. Između mojih radova i perioda u kojem su stvarani stoga postoji povezanost.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” italijanski umjetnik Sartori Braido, govoreći o svom načinu stvaranja, te samom poimanju umjetnosti i onoga što bi ona trebalo da znači njemu, ali i onome koji ju posmatra i doživljava. Njegova izložba “Unpraded! 8 Chunks of Memory Recodified Today” biće otvorena u petak u  19 časova, u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

- Ova intuicija ima vezu sa poimanjem stvarnosti od strane mene kao ljudskog bića. No, ne znam da objasnim zašto. Istinski mislim da svaka osoba može da nađe neki odgovor posmatrajući i doživljavajući moja djela. S druge strane, sama uloga umjetnosti uvijek je bila da stimuliše um posmatrača - dodao je on.

GLAS: Šta biste mogli da nam kažete o Vašoj izložbi “Unpraded! 8 Chunks of Memory Recodified Today”?

BRAIDO: Izložba predstavlja neku vrstu toka mog rada u posljednjih devet godina. Predstavlja i početak nove faze koja uključuje moju saradnju sa Đulijom. Izabrali smo radove različitih intenziteta i kvaliteta, da bismo posjetiocima predstavili ideju moje estetike i poetike. Naziv predstavlja snažnu vezu između eksponata kojim je izložba obuhvaćena i digitalnog svijeta. Osam slika stoji naspram osam bita sintetičke slike (što obilježava memoriju u smislu čuvanja informacija u digitalnom obliku). Izložba je jednostavna i jasna. Jednostavnost i funkcionalnost predstavljaju evoluciju, stoga u imenu stoji riječ “upgraded”.

GLAS: Kakve relikvije ćemo u budućnosti sačuvati i imati kao čovječanstvo?

BRAIDO: Vjerujem u to da se čovječanstvo stalno pomjera naprijed (ili nazad) i da nikad ne može da promijeni svoju esenciju ili prvobitnu formu. Biće sačuvano ono što je vrijedno. Ako li se osvrnemo na drevne civilizacije, više od 80 odsto njihovog postojanja nam je nepoznato, ali ključni elementi njihove kulture su prenošeni s generacije na generaciju. Takođe, vjerujem da se u današnjem vremenu i količina smeća, bilo da je riječ o kulturi ili ne, stalno povećava i gomila.

GLAS: Koje su to anomalije digitalne tehnologije? Jesmo li robovi ili vladari vještačkoj inteligenciji? Kako ste ove sfere društva predstavili u svojim radovima?

BRAIDO: Kao i biologija, digitalni svijet je sačinjen iz mnogo različitih kombinacija i fragmenata, sa različitim vrijednostima i, ali i drugačijim osobinama. Svaki red u nekom trenu biva poljuljan. Taj nered, haotičnost ili disbalans za mene je nepresušan izvor inspiracije, jer od svake greške na kraju nastane nešto novo. To novo postaje primjerak nečeg što ima estetsku vrijednost, a kroz estetiku predstavljam te neke čudnovate strane digitalne tehnologije.

Da li smo robovi ili vladari tehnologijom, to zavisi od uloge koju izaberemo i od načina na koji koristimo ili iskorištavamo tehnologiju.

GLAS: Kakvo mišljenje imate o nezamjenjivim tokenima (non-fungible tokens) u umjetnosti? Da li je to budućnost umjetnosti.

BRAIDO: NFT je novina, a kao svaka novina, pretvorena je u trend. A svaki trend vremenom postaje oblik izražavanja. Da li će postati budućnost umjetnosti ili ne, zavisi od značaja koje dobije od strane ljudi. Smatram da bi to donijelo velike gubitke. Pri tom mislim na gubitke stvari i novih tehnika koje je čovjek koristio otkad je počeo da izražava sebe kroz umjetnost. Novine su pozitivne, ali ne moraju nužno toliko da se razlikuju od originalne forme, stoga je za mene NFT nova forma izražavanja, koja može da bude dodatak umjetnosti, ali ne i zamjena.

GLAS: Da li život u pandemiji uništava ili je već uništio umjetnost?

BRAIDO: Nikako. U mom slučaju, imao sam mnogo inspiracije i entuzijazma tokom lokdauna. Bio je to plodan period za kreativnost, za šta su bili zaslužni introspekcija i koncentracija. Naravno, virus korona ima razaračku moć, a nakon svakog razaranja, dolazi neka promjena. Kao svaka promjena, u kojoj je odbačeno nešto staro, ono novo što dođe biva ranije prihvaćeno. Možda je bilo nekih negativnih uticaja na umjetnost što tržišta tiče, ali umjetnost je svakako i uvijek će biti nešto veće.

GLAS: Šta su bili glavni razlozi Vaše selidbe u BiH?

BRAIDO: Život, okolnosti i prije svega ljubav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana