Istočno Novo Sarajevo: Počela manifestacija "Ogledalo epskog stvaralaštva"

Srna
Istočno Novo Sarajevo: Počela manifestacija "Ogledalo epskog stvaralaštva"

ISTOČNO SARAJEVO - Izvođenjem muzičko-scenskog prikaza "Žene, junaci epskih pjesama" večeras je u Istočnom Novom Sarajevu počela manifestacija pod nazivom "Ogledalo epskog stvaralaštva", čiji je cilj očuvanje kulturne baštine, epske poezije i gusala.

Organizator manifestacije je Guslarsko društvo "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajeva.

Sekretar ovog društva Vitomir Arsenić rekao je novinarima da su ove godine odlučili da tema manifestacije bude "Žene, junaci epskih pjesama", jer koliko god su muškarci junaci u epskim pjesmama i nose patriotizam, junaštvo, viteštvo, gordost i bratoljublje, toliko su žene kroz istoriju njima bile veliki oslonac.

- Bile su i junakinje i hrabre majke, požrtvovane sestre i vjerne ljube, prosto je grehota ne pomenuti ih, a epika ih slavi u mnogim pjesmama. Cilj manifestacije je očuvanje epske poezije, gusala, kulture i tradicije našeg naroda, ono što smo mi, što je naša usmena istorija. Ono što nema u knjigama, u istorijskim čitankama, to ćete naći u epskim pjesmama, sve je u njima sadržano - istakao je Arsenić.

On je napomenuo da je večerašnji muzičko-scenski prikaz centralni dio manifestacije u kojem su učestvovali guslari Guslarskog društva "Filip Višnjić", kao i pojci srednje muzičke škole Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža".

Koncept i scensku postavku uradio je režiser Vitomir Mitrić, koji je rekao da se u ovom scenskom izvođenju kroz kosovski i pokosovski ciklus pokazuje stvarni značaj junakinja i njihova pozicija u epskom sistemu.

Zbog ograničenog broja gledalaca, radi poštovanja propisanih epidemioloških mjera i preporuka, scenski prikaz je snimljen i biće emitovan na internet televiziji "Ljudi govore", koju će realizovati Nedeljko Žugić.

Arsenić je najavio da će sutra, sa početkom od 11 časova u amfiteatru "Beli Vuk" na Tvrdimićima biti održana tribina "Epski deseterac - istorija koja se pjeva", na kojoj će govoriti profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević i Dušan Pejić, a epske pjesme će izvoditi guslari ovog društva.

Knežević je istakao da je svaka manifestacija koja se bavi tradicijom srpskog naroda veoma važna u ovom vremenu u kojem je sve podređeno tome da se tradicijska matrica izbriše u najvećem mogućem slučaju.

-Ovaj put imamo zaista zanimljivu temu, jer pitanje žena u epskoj poeziji je interesantno. U srpskoj narodnoj književnosti bez žena ne bi bilo ni Banović Strahinje, ni njegovog podviga, ni Marka Kraljevića bez njegove majke. U srpskoj narodnoj tradiciji ne postoji car Lazar bez carice Milice, i to je veoma važno - smatra Knežević.

On dodaje da se sutrašnja tribina bavi temom odnosa istorije i epske pjesme, odnosno, upjevavanja istorije u epsku pjesmu što je jedna od najznačajnijih tekovina epske poezije.

- Epska poezija od praiskona teži tome da bude pjevana istorija narodna i najbolja mjera onoga što narod pamti. Narod neće da pamti sve, pamti samo ono što uđe u epsku pjesmu i to je ono što je za buduća pokoljenja bitno i toga moramo da budemo svjesni - istakao je Knežević.

On napominje da bez obzira na to koliko se pjeva ili piše o nekim istorijskim događajima, navodeći primjer, onih sa kraja 20. vijeka, ostaće zabilježeno samo ono što narod bude htio da zapamti.

"Ogledalo epskog stvaralaštva" je tradicionalna manifestacija koju organizuje Guslarsko društvo "Filip Višnjić" Istočno Sarajevo dvanaestu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo, a ove godine je manifestacija podržana i od Ministarstva spoljnih poslova Srbije - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana