Instalacija fotografija Jelene Medić na bilbordima u Banjaluci: Na svoje ponašanje možemo da utičemo

G.S.
Instalacija fotografija Jelene Medić na bilbordima u Banjaluci: Na svoje ponašanje možemo da utičemo

Banjaluka - Plakati koji na duhovit način vraćaju pažnju s politike na ono što je uvijek u našoj kontroli - naše ponašanje objavljeni su danas širom Banjaluke, a na fotografijama su magarac, koza i kokoška parkirani na mjesta za osobe sa invaliditetom.

Riječ je o fotografskoj instalaciji vizuelne umjetnice Jelene Medić koja pita: "Jesam li...?" a nastavak pitanja ostavlja da dovrši posmatrač. Jesam li se danas ponašao kao magarac/koza/kokoška? Jesam li zloupotrijebio parking-mjesta ljudima kojima su ona neophodna? Jesam li za život u gradu, u zajednici? Jesam li uopšte primijetio šta radim?... Jesam li čovjek?

- Iako potpuno u javnosti, ovaj prostor je mjesto na kom je jezik umjetnosti uvijek dobrodošao i nema cenzure, utisak je umjetnice. Podsjetićemo da su 2020. godine zajedno realizovali Jeleninu izložbu "Budni" iz koje je  kasnije nastao "Klub Budni" i Filmska produkcija "Budni", organizatori aktuelne instalacije - saopšteno je iz kluba "Budni".

Projekat je dio dugometražnog dokumentarnog filma o životu banjalučke košarkašice i aktivistkinje za prava osoba sa invaliditetom Biljane Nedić, ali i o mnogim društvenim klipovima koje nesvjesno zabadamo jedni drugima u "točkove".

- Djeluje bezazlen prekršaj parkirati automobil na minut, dva, pet minuta na parking-mjesto koje je rezervisano za osobe sa invaliditetom, ali to vrlo brzo postaje navika. Pet minuta se produži, prestanemo obraćati pažnju, mislimo ima dovoljno mjesta, što da stoje prazna, brzo ću, u žurbi parkiramo na proširenje i osoba koja koristi kolica kada se vrati do svog auta ne može da uđe, štampaju se lažne iskaznice, koriste roditeljske… i razni drugi balkanski javašluci - kazala je Medićeva.

Kako dodaje, odnedavno su kazne za parkiranje na mjestima rezervisanim za osobe sa invaliditetom povećane na 500KM, ali to izgleda nije dovoljno da nas probudi.

-  Primjenljivo je, naravno, i na druge stvari. Urede se parkovi, za par dana izađe naslov "uređena površina na udaru vandala", dječija igrališta i šume puni smeća... O politici sve znamo, ideologije su nam beskrajno važne, za čas dozvolimo da budemo potpireni na sukobe, pa u pravedničkom bijesu zaboravimo da se zapitamo "Jesam li ja danas učinio sve što sam mogao da živimo ljudski i jesam li sposoban uvidjeti kad griješim, maker i iz najboljih namjera, pa ispraviti?" - rekla je autorka.

Film u okviru kojeg je rađen ovaj projekat je debitantski dugometražni film u režiji Jelene Medić koji je trenutno u razvoju, a produkcija je planirana za 2024. godinu. Medićeva je, takođe, i producent ovog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana