Ilić: Uskoro konkurs za razvoj scenarija na temu stradanja Srba u Drakuliću

GS
Ilić: Uskoro konkurs za razvoj scenarija na temu stradanja Srba u Drakuliću

BANjALUKA - Vršilac dužnosti direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić rekla je danas da bi za mjesec trebalo da budu otvoreni konkursi za razvoj scenarija u Srpskoj.

- Osim konkursa za razvoj scenarija za žanrovski film, odnosno za film na bilo koju temu, biće otvoren i poseban konkurs za razvoj scenarija za nacionalnu temu, a ta tema ove godine biće stradanje srpskog naroda u Drakuliću u Drugom svjetskom ratu 1942. godine - rekla je Ilićeva na konferenciji za novinare, prenio je RTRS.

Navela je da će Centar raspisati konkurs za razvoje scenarija za igrane i dugometražne i kratkometražne filmove, te igrane televizijske serije, za razvoj projekata za igrane, dokumentarne, animirane filmove i televizijske serije, završne studentske filmove, manjinske koprodukcije i organizaciju filmskih festivala.

Ilićeva je dodala da će većina konkursa biti raspisana tokom cijele godine, što znači da će cijele godine korisnici moći da šalju svoje projekte, s tim da će biti četiri perioda odlučivanja o dobitnicima sredstava, a ove godine biće samo dva.

- Važno je napomenuti da je proces proizvodnje audio-vizuelnog sadržaja dug i kompleksan, a da prosječan vremenski period za proizvodnju evropskog dugometražnog igranog filma iznosi između tri i pet godina, tako da ćemo i mi i javnost morati biti strpljivi kada su veći i vidljiviji rezultati Centra u pitanju - rekla je Ilićeva.

Podsjetila je da je Vlada Srpske prošle godine osnovala Centar za razvoj i unapređenje kinematografije u Republici Srpskoj.

Ilićeva je naglasila da je jedna od važnih novina koju je donio zakon o ovoj oblasti ta da korisnici konkursa za razvoj scenarija budu i fizička lica, kao i da je njime omogućeno da produkcijske kuće budu registrovane i kao samostalni preduzetnici, što je jedna u nizu mjera uspostavljanja tržišta i pokretanja audio-vizuelne industrije u Srpskoj.

Istakla je da Audio-vizuelni centar Srpske neće samostalno proizvoditi filmove i ostali audio-vizuelni sadržaj.

 - Sredstva će se putem javnog konkursa dodjeljivati producentskim kućama, koje će dalje, samostalno ili u saradnji sa drugim produkcijama, televizijskim emiterima ili internet operaterima da proizvode filmove, serije i ostali audiovizuelni sadržaj - rekla je Ilićeva.

Centar za razvoj i unapređenje kinematografije u Republici Srpskoj osnovan je polovinom prošle godine na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, radi podsticanja filmskog stvaralaštva u Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana