Igra kao način života

Mirna Pijetlović
Igra kao način života

Banjaluka - Da fuzija klasičnog baleta i modernog plesa mogu da funkcionišu savršeno i da kroz nevjerovatan govor tijela plesom pričaju razne životne priče, dokazale su uspješne mlade umjetnice iz Zagreba Andrea Solomun i Ema Janković, koje vode uspješnu privatnu plesnu kompaniju "&M Dance Company ".

Njihove predstave nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a svoja osjećanja i ljubav koju daju, kako sebi, tako i publici, izvodeći impresivne plesne tačke, predstavljaju, kako su ispričale za "Glas Srpske", njihov način života.

Ove dvije nevjerovatne umjetnice, a privatno drage i pozitivne djevojke, koje svoje plesačko, ali i iskustvo samostalnog vođenja plesne kompanije nesebično dijele sa svima, školovale su se, pored Zagreba, i u Velikoj Britaniji i Americi, a plešu još od djetinjstva.

- Život, rad i umrežavanje sa umjetnicima u inostranstvu veoma su uticali na moj profesionalni rad. Klasičnu baletnu školu sam završila u Zagrebu, a u Americi sam pohađala školu modernog plesa, što je jako uticalo na moju tehniku, odnosno stil u plesanju. Balet mi je dao preciznost pokreta, vrhunsku formu, a kada sam ga prožela sa modernim tehnikama, pronašla sam savršen sklad u sebi kao umjetnici, plesaču - ispričala nam je Andrea Solomun.

Slično inostrano iskustvo je imala i Ema Janković, koja je na prestižnoj plesnoj školi u Londonu naučila mnoge plesne tehnike, koje sada sa zadovoljstvom "koristi" u kreiranju jedinstvenih plesnih predstava.

- Objema nam je zajednička ljubav prema modernom baletu i plesu, tako da smo se baš našle. Ono što je jako važno je dobra baza tehnike plesa, na kojoj mi gradimo dinamiku pokreta, odnosno istraživanje sopstvenog tijela - kaže Jankovićeva.

Svu svoju ljubav prema plesu podijelile su i sa publikom u Banjaluci kroz predstavu "Prision of Desision", gdje su došle na poziv rukovodstva plesnog kluba "Siti džez", koji obilježava 15 godina uspješnog rada, a uz veliku podršku Hipo Alpe Adrija banke, sa direktorom Goranom Babićem na čelu, koji su bili generalni pokrovitelji ovog nesvakidašnjeg kulturnog događaja.

Tako je publika imala priliku da uživa u prekrasnim plesnim figurama ove dvije umjetnice, koje su, uz muzičku pratnju uživo, što je dalo dodatnu dimenziju ovom plesnom performansu, ispričale priču o izazovima prihvatanja različitosti.

- Predstava se bavi temom međuljudskog suočavanja sa problemom, odnosno suočavanja sa činjenicom da nam bliska osoba ne može ispuniti određena očekivanja - istakla je Solomun.

A da su ove dvije umjetnice ispunile očekivanja banjalučke publike, dokazao je i gromoglasan aplauz na kraju moderne baletske bajke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana