I Narodno pozorište RS povuklo predstavu sa festivala u Brčkom

Milanka Mitrić
I Narodno pozorište RS povuklo predstavu sa festivala u Brčkom

BANjALUKA – Predstava "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta Republike Srpske, prema odluci ove ustanove, biće izuzeta iz procesa žiriranja na 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, saopšteno je danas iz ove ustanove.

Izuzimanjem iz procesa žiriranja, Narodno pozorište RS pridružilo se svim ovogodišnjim učesnicima pomenutog pozorišnog festivala, a predstavu će večeras odigrati isključivo za publiku. Osim nacionalnog teatra Republike Srpske, nekoliko pozorišta iz regije, učesnici festivala, izuzeli su svoje predstave iz procesa žiriranja, a razlog je odluka organizatora da jedan od članova žirija bude glumac Branislav Lečić.

- Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sljedećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umjetnike koji pozorište stvaraju, prostor unutar kojeg se o svojim umjetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti, u prijatnijoj atmosferi - stoji u saopštenju Narodnog pozorišta Republike Srpske, koje potpisuje v. d. direktora Dijana Grbić.

Podsjećamo, nakon što je "Atelje 212" iz Beograda, čija glumačka ekipa je u petak odigrala predstavu "64", povukao svoj komad iz takmičarske konkurencije nakon saznanja da je Lečić jedan od članova žirija, njihovim stopama krenuli su i drugi učesnici.

Nakon "Ateljea 212" režiser Kokan Mladenović i autor Darko Cvijetić, čija predstava "Šindlerov lift", rađena po Cvijetićevom romanu je takođe bila u konkurenciji, najavio je da se povlače iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagradu, a nakon njih povukli su se i BNP Zenica, Satiričko kazalište "Kerempuh", HNK Split i Narodno pozorište Sarajevo i Beogradsko dramsko pozorište.

Sve predstave su odigrane, osim komada Beogradskog dramskog pozorišta "Zelena čoja Montenerga", koji nije izveden zbog bolesti glumaca.

Osim umjetnika, svoje učešće povukao je  Almir Imširević, kao jedan od članova žirija, koji je to učinio iz istog razloga kao i učesnici.

Glumica Danijela Štajnfeld prije nekoliko meseci optužila je Lečića za silovanje, ali je Više javno tužilaštvo u Beogradu ocijenilo da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično djelo.

Prigovor Štajnfeld na odluku tužilaštva potom je odbio Apelacioni javni tužilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana